Desplegar menú lateral
23/12/2022

L’IRTA celebra el quart seminari anual d’estudiants de doctorat

El doctorand Ricardo Baltà-Foix, del programa de Remugants, va guanyar el premi a la millor comunicació, que consisteix en la publicació d’un article en accés obert

Abel Mariné, catedràtic de Nutrició i Bromatologia i professor emèrit de la Facultat de Farmàcia de la UB, va oferir una xerrada sobre els mites al voltant dels aliments

El 19 de desembre es va celebrar la quarta edició de l’Annual PhD Candidate Seminar de l’IRTA a l’auditori Josep Tarragó de Torre Marimon. El Seminari, organitzat per la Direcció Científica, té l’objectiu de «donar visibilitat als investigadors predoctorals i a la seva tasca investigadora, que és de moltíssima qualitat», va explicar el director científic, Jordi Garcia-Mas, en el parlament d’obertura. En total, va haver-hi setze presentacions de doctorands de la majoria dels programes de l’IRTA, que van mostrar els darrers resultats de les seves recerques i van compartir el seu coneixement amb la resta dels investigadors. «La Jornada m’ha donat l’oportunitat de conèixer la recerca d’altres persones i fer la meva primera comunicació oral de la meva tesi», afirma Mar Llauger, estudiant de doctorat del programa Funcionalitat i seguretat alimentàries i una de les participants.

El Seminari també va incloure una xerrada a càrrec d’Abel Mariné, catedràtic de Nutrició i Bromatologia i professor emèrit de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, i el premi a la millor comunicació va ser per a Ricardo Baltà-Foix, del programa de Remugants.

La comunicació guanyadora, sobre antimicrobians

El guanyador d’aquesta edició va ser Ricardo Baltà-Foix, investigador predoctoral del programa Producció de remugants, que fa recerca sobre  el desenvolupament de noves molècules antimicrobianes per substituir els antibiòtics que s’utilitzen actualment en la indústria del boví i la llet. «El premi és un  reconeixement a la feina feta durant aquests quatre anys i mig», afirma el doctorand, que reivindica la importància d’aquesta línia de recerca del seu programa «perquè és útil per a la societat». El premi, la publicació d’un article a una revista en open access, el valora «molt positivament», perquè li permetrà publicar algun dels articles finals de la seva tesi.

De la quimiofòbia, al paper dels investigadors per trencar mites

L’investigador convidat en aquesta edició va ser el Professor Abel Mariné, catedràtic de Nutrició i Bromatologia i professor emèrit de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, que va parlar dels mites de l’alimentació.  

Segons Mariné, «sembla que per menjar correctament s’hagi de fer alguna cosa extraordinària, quan no és així». Va aclarir conceptes relacionats amb la quimiofòbia ―«l’estructura química d’una substància sintètica és la mateixa que la d’una natural»― i va assegurar que «les campanyes a favor d’aliments naturals, biològics, ecològics o orgànics indueixen la creença inexacta que els aliments industrials són dolents». Entre d’altres reflexions, va afirmar que «una de les millors dietes que ha viscut la humanitat ha estat el racionament, perquè es consumien moltes més llegums i verdures».

Mariné va acabar la seva intervenció apel·lant els doctorands a desmentir tot allò científicament incorrecte per tal d’acabar amb la desinformació al món dels aliments.

Etiquetes: