Treballem per al proveïment d’aliments de qualitat, segurs i assequibles amb la màxima sostenibilitat ambiental, en un context marcat pel canvi climàtic i pel creixement de la població mundial.
Dades del 2023
409
Articles científics publicats en revistes de la Web of Science Core Collection
27.584
Cites rebudes
7
Capítols de llibres
27
Tesis doctorals
60 %
Articles amb coautors internacionals
409
Articles científics publicats en revistes de la Web of Science Core Collection
27.584
Cites rebudes
7
Capítols de llibres
27
Tesis doctorals
409
Articles científics publicats en revistes de la Web of Science Core Collection
27.584
Cites rebudes
7
Capítols de llibres
27
Tesis doctorals
Dades del 2024
Àmbits de recerca i objectius científics
Tenim el focus posat en vuit objectius científics prioritaris que s’emmarquen en quatre grans àmbits de recerca:
1
Resiliència al canvi climàtic
2
Intensificació sostenible de la producció
3
One Health
4
Digitalització i tecnologies transformatives
1. Impulsar la transformació digital del sector agroalimentari
Volem impulsar la transformació del sector agroalimentari mitjançant l’adopció de noves tecnologies digitals disruptives. Aquestes eines poden ser claus per resoldre els reptes actuals, millorant l’eficiència i la sostenibilitat dels processos agrícoles i ramaders. A l’IRTA comptem amb un equip d’investigadors/es amb un bon coneixement de les tecnologies disponibles i volem posicionar-nos com un actor rellevant en la digitalització del sector agroalimentari.
2. Optimitzar la gestió de l’aigua per a usos agrícoles
El nostre objectiu és optimitzar la gestió de l’aigua per a usos agrícoles, conscients de la seva importància com a recurs escàs. Durant els darrers 30 anys, hem liderat diverses iniciatives per millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua i continuarem impulsant innovacions que permetin una gestió integral i més sostenible. Treballem per assessorar comunitats de regants i desenvolupar plataformes que facilitin el seguiment de les necessitats hídriques, amb la vista posada en un futur més eficient i responsable en el sector agrícola.
3. Millorar la salut del sòl i el segrest de carboni
A l’IRTA treballem per millorar la salut del sòl i promoure el segrest de carboni, reconeixent el seu paper fonamental en la sostenibilitat ambiental i la lluita contra el canvi climàtic. Aquesta millora beneficia la biodiversitat i contribueix a la resiliència dels ecosistemes agrícoles i a la producció d’aliments de qualitat. Volem impulsar pràctiques que fomentin un ús més responsable dels recursos.
4. Impulsar la bioeconomia valoritzant residus orgànics i subproductes agroalimentaris
Des de l’IRTA apostem per transformar aquests recursos en solucions sostenibles que no només redueixin l’impacte ambiental, sinó que també generin valor afegit per al sector agroalimentari. A través de la innovació i l’ús de tecnologies avançades, contribuïm a un sistema més circular i eficient, on els residus esdevinguin matèria primera per a nous productes i serveis.
5. Impulsar el sector de la proteïna alternativa
Volem impulsar el sector de la proteïna alternativa, alineant-nos amb l’estratègia de la Unió Europea per a la transició proteica, que busca millorar la sostenibilitat del sistema alimentari i la salut. Amb un marc legal establert per a les proteïnes d’insectes, plantes i microalgues, així com amb l’interès del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en el desenvolupament d’aquestes alternatives, estem decidits a fomentar la innovació en ingredients proteics i en els processos de biorefineria, creant un futur més sostenible i competitiu.
6. Garantir la salut i el benestar animal en l’escenari de reducció d’antibiòtics
El nostre objectiu és garantir la salut i el benestar animal en un context de reducció d’antibiòtics, seguint les polítiques europees que estableixen metes clares per a aquesta reducció. Ens enfoquem en el benestar dels animals buscant solucions efectives per afrontar els reptes actuals.
7. Enfortir la capacitat de resposta davant de riscos biològics emergents
Treballem per afrontar els riscos biològics emergents mitjançant una col·laboració estreta amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Amb una sòlida experiència en salut animal i seguretat alimentària, estem ampliant les nostres accions cap a la salut del sòl i de les plantes.
8. Impulsar la recerca en viticultura davant els nous reptes que afronta el sector
El sector vitivinícola és fonamental per a Catalunya, però actualment es veu afectat per una falta de recerca específica en viticultura i per la insuficient comprensió dels efectes del canvi climàtic. A l’IRTA comptem amb coneixements en agronomia, patologia, gestió de l’aigua i material vegetal, i estem compromesos amb l’Aliança i4Vi per incrementar la nostra recerca en viticultura.
El 21 de gener del 2015, l’IRTA va ser guardonat amb el segell de l’Excel·lència en Recursos Humans per als investigadors, un reconeixement que atorga la Comissió Europea i que mantenim des d'aleshores.