La domesticació i cria del bestiar ens ha dut a la necessitat de trobar tractaments per curar o prevenir les malalties dels animals, algunes d’elles relacionades amb la fauna silvestre. D’altra banda, cal tenir en compte que el 75% de les malalties infeccioses que patim els humans provenen dels animals, conegudes com a malalties zoonòtiques. Davant dels reptes de la globalització i el canvi climàtic, cal un enfocament multidisciplinari i transversal que inclogui la salut humana, animal i mediambiental (One Health).
Al programa de Sanitat animal ens dediquem a estudiar les malalties animals i les zoonòtiques, la seva epidemiologia i millores en el diagnòstic i el control, desenvolupant eines de prevenció efectives, com les vacunes. L’objectiu és garantir la salut i el benestar dels animals i els seus productes derivats destinats al consum humà per aconseguir aliments sans, segurs i de qualitat. A més, oferim suport tecnològic i innovador a empreses del sector agroalimentari i farmacèutic, i a l’administració pública.
Pesta porcina africana
Virus porcins endèmics
Estudiem la patogènesi i evolució viral de les malalties víriques porcines endèmiques més rellevants, com la Síndrome Respiratòria i Reproductiva Porcina (PRRS) o el Circovirus Porcí 2 (PCV2), per fer-ne un millor diagnòstic i control. Aquest grup dirigeix el Centre Col·laborador de l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OMSA) en Recerca i control de malalties porcines emergents i re-emergents a Europa.
Pestivirus
Fem estudis sobre l’evolució i la patogènesi de la infecció per pestivirus en porcs i en altres espècies, especialment, però no exclusivament, la pesta porcina clàssica (PPC). El nostre objectiu és millorar el diagnòstic i el control d’aquesta malaltia, actuant com a Laboratori de Referència de l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OMSA) per a la pesta porcina clàssica.
Prions
Aquesta línia de recerca compta amb el Laboratori de referència en malalties priòniques animals de Catalunya (PRIOCAT) situat a la Unitat d’Alta Biocontenció de l’IRTA-CReSA. Duem a terme el diagnòstic del programa de vigilància de les Encefalopaties Espongiformes Transmissibles (EET) per encàrrec del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Departament de Salut i, paral·lelament, desenvolupem una línia de recerca en neuropatologia de les EET. Treballem en estudis de camp així com en models animals, sobretot de ratolí transgènic, i estudiem els mecanismes de resistència als prions i la patogènia de les EET idiopàtiques, amb l’objectiu final de trobar un tractament per a aquestes malalties neurodegeneratives incurables.
Tuberculosi
Ens ocupem de l’epidemiologia, la interacció entre hostes i patògens, el diagnòstic i la prevenció de la tuberculosi en diferents espècies. També gestionem el programa de Vigilància de la Tuberculosi en espècies animals domèstiques i silvestres a Catalunya per encàrrec del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
Virus transmesos per vectors
Estudiem les infeccions arbovirals en vectors i animals per comprendre el potencial d’emergència dels arbovirus i millorar el seu control. En aquesta línia, per encàrrec del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, també gestionem el programa de vigilància de la infecció pel virus del Nil Occidental a Catalunya i la vigilància de la infecció per arbovirus en animals. A més, fem la vigilància de la infecció per arbovirus en mosquits per al Departament de Salut.
Coronavirus zoonòtics
Estudiem les infeccions per coronavirus que afecten animals i també éssers humans, com la Síndrome Respiratòria de l’Orient Mitjà (MERS) i, actualment, el SARS-CoV-2. És una línia de recerca que ha estat molt activa des de l’inici de la pandèmia per COVID-19 i que ha estat reforçada amb més personal científic i tècnic en els dos últims anys.
Epidemiologia i anàlisi de risc
Proporcionem evidència científica i desenvolupem eines que puguin ajudar en la vigilància o control de malalties infeccioses, particularment en l’epidemiologia de malalties zoonòtiques transmeses per vectors, com la febre del Nil Occidental o la febre hemorràgica de Crimea-Congo. Aquesta línia també dona suport epidemiològic als diferents programes de vigilància.
Bacteris digestius endèmics i resistències antimicrobianes
Aquesta línia de recerca se centra en l’epidemiologia, la interacció hoste-patogen i el control de les infeccions bacterianes digestives, com la salmonel·losi i la campilobacteriosi.
Bacteris respiratoris endèmics i resistències antimicrobianes
Fem estudis sobre la caracterització de la microbiota respiratòria del bestiar porcí i estudiem el paper que els principals actors de la microbiota poden tenir com a patògens o com a estratègies preventives.
Virus aviaris
Estudiem l’epidemiologia i la interacció hoste-patogen en diferents malalties víriques aviàries, com la bursitis infecciosa, l’adenovirus aviari, la bronquitis infecciosa i la grip aviària, amb la finalitat d’esbrinar els mecanismes moleculars implicats en la resistència a aquestes infeccions.
Un portal dedicat a resoldre els principals dubtes als veterinaris responsables de l'anàlisi de la carn a escorxadors