• PROGRAMA

    Sostenibilitat en biosistemes

  • PROGRAMA

    Sostenibilitat en biosistemes

  • PROGRAMA

    Sostenibilitat en biosistemes

  • PROGRAMA

    Sostenibilitat en biosistemes

  • PROGRAMA

    Sostenibilitat en biosistemes

Les activitats del nostre programa inclouen la caracterització en profunditat de les emissions que amenacen el medi ambient, a l’atmosfera, a l’aigua, al sòl i al clima global. També desenvolupem, validem i optimitzem estratègies innovadores de gestió, valorització i tractament biològic de residus. Així mateix, fem recerca sobre la quantificació i la millora de la captura i l’estabilització de carboni al sòl. Per últim, avaluem de manera quantitativala sostenibilitat ambiental de productes, empreses, regions i sistemes alimentaris en general mitjançant l’Anàlisi del Cicle de Vida (ACV) per donar suport a les decisions i polítiques.

Cap de programa

COMPARTEIX

  • Seguiment ambiental i anàlisi dels processos ambientals

    Implementació d’eines analítiques avançades per a la caracterització qualitativa i quantitativa de les emissions ambientals:

    • Anàlisi de gasos d’efecte hivernacle i altres emissions ambientals (residus, aigües i gasos) de les explotacions ramaderes, conreus i biosistemes en general.
    • Higiene industrial i caracterització dels perills ambientals relacionats amb la contaminació química i microbiana.
    • Caracterització de poblacions microbianes (bacteris, arquees i fongs) en bioprocessos ambientals.
    • Anàlisi química de mostres d’aigua i aigües residuals, amb un focus en la presència de nutrients i compostos orgànics, però també de contaminants ambientals.
  • Biotecnologia ambiental per a un sector agroalimentari més sostenible

    Desenvolupament i validació de (bio)tècniques innovadores per a la prevenció i mitigació de la contaminació ambiental i la valorització de residus i subproductes orgànics:

    • Producció de biogàs a partir de residus orgànics per (co)digestió anaeròbica. Determinació del potencial bioquímic de metà (BMP) de substrats orgànics complexos.
    • Compostatge de residus orgànics i fermentacions en estat sòlid per a l’elaboració de fertilitzants de base biològica i productes de valor afegit.
    • Recerca fonamental i aplicada sobre conceptes biotecnològics emergents (és a dir, sistemes bioelectroquímics, millora de biogàs, etc.) i bioprocessos consolidats.
    • Tecnologies per a l’eliminació/recuperació de nutrients (decapament/absorció, precipitació d’estruvita, NDN, assecat solar i evaporació al buit).
    • Bioremediació de la contaminació del sòl i de les aigües (subterrànies) (excedent de nutrients, hidrocarburs i derivats del petroli, additius de combustible, organohalògens, plàstics, metalls pesants, contaminants emergents i microcontaminants).
    • Configuració, prova de funcionament i avaluació de bioprocessos a escala de laboratori, i ampliació a unitats de bioreactors a escala pilot.
    • Assessorament i seguiment d’instal·lacions de residus i aigües residuals a gran escala, així com en sistemes agrícoles.
  • Microbiologia ambiental

    Generació i millora del coneixement en microbiologia ambiental en agrosistemes, bioreactors i medi ambient, per a la caracterització funcional de poblacions microbianes:

    • Identificació i ús de les capacitats metabòliques natives per resoldre problemes ambientals (sòl, aigua, aire).
    • Mitigació avançada de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle (GEH), adaptant l’activitat microbiana en diferents agrosistemes.
    • Modulació de l’activitat fisiològica de comunitats microbianes per accelerar bioprocessos (agrosistemes i bioreactors).
    • Aïllaments selectius i cultius/consorcis microbians per a bioprocessos clau.
    • Tecnologies basades en ADN/ARN (qPCR, Metabarcoding, Metagenòmica), bioinformàtica i bioestadística.
  • Avaluació quantitativa de sostenibilitat ambiental de productes, organitzacions o regions

    Desenvolupament i implementació de mètodes de petjada ambiental (EF), és a dir, Anàlisi del Cicle de Vida (ACV) i petjades autònomes (petjada de carboni, petjada hídrica):

    • Implementació de l’ACV i l’EF en el sector agroalimentari (agricultura, ramaderia, aqüicultura/pesca, transformació d’aliments) com a eina de suport a la decisió per a l’optimització de processos i serveis sobre la base de criteris objectius de sostenibilitat.
    • Suport a la presa de decisions per a múltiples punts d’interès: productor (objectius i estratègies de sostenibilitat, millora del procés productiu, petjades de producte i organitzacions, certificació de carboni del sòl), consumidor/minorista (etiquetatge, declaracions verdes), regulador/política (dades territorials i avaluacions).
    • Desenvolupament d’inventaris de dades adaptats localment per a un ACV més precís dels processos relacionats amb la producció d’aliments, les pèrdues i el malbaratament d’aliments, la gestió de la biomassa residual i les activitats de consum.
    • Desenvolupament de nous indicadors d’impacte per a estudis d’ACV: salut del sòl, serveis ecosistèmics, consum d’aigua, ús d’antimicrobians, ecotoxicitat, biodiversitat, ACV nutricional, etc.
    • Estudis geogràfics sobre economia circular sostenible i bioeconomia. Quantificació dels fluxos de recursos no renovables i potencial substitució per biorecursos (bioenergia, nutrients i biomaterials).
  • Salut del sòl i segrest de carboni

    Desenvolupament i implementació de mètodes innovadors per regenerar i millorar la qualitat i la salut del sòl agrícola i trobar rutes per millorar el segrest del carboni atmosfèric al sòl:

    • Millora dels processos naturals de les plantes i del sòl (descomposició de les escombraries, acumulació de biomassa microbiana, exsudació de les arrels) de manera que pugui estabilitzar la matèria orgànica del sòl.
    • Descripció dels impactes de la millora de la qualitat i la salut del sòl sobre la productivitat i l’estabilitat dels sistemes de cultiu en un clima canviant.
    • Efectes de la gestió del sòl i dels cultius i les característiques edafoclimàtiques sobre l’estructura, les interaccions i la diversitat de la microbiota del sòl.
    • Caracterització i modulació dels serveis ecosistèmics ambientals del sòl, com ara la matèria orgànica del sòl, l’agricultura de carboni i la captura de carboni, la microbiota del sòl i les tècniques de preservació del sòl.
    • Definició de nous indicadors de qualitat del sòl en sòls agrícoles.
    • Caracterització fisicoquímica i utilització de materials orgànics innovadors i residus processats com a adobs agrícoles, potenciadors del sòl i pràctiques de gestió sostenible del sòl.

Personal investigador

Personal investigador en formació

Personal tècnic

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.