• PROGRAMA

    Fructicultura

  • PROGRAMA

    Fructicultura

  • PROGRAMA

    Fructicultura

  • PROGRAMA

    Fructicultura

  • PROGRAMA

    Fructicultura

  • PROGRAMA

    Fructicultura

La nostra recerca s’estructura en tres àmbits d’actuació, tenint en compte dos grans reptes: la digitalització i el canvi climàtic.

En primer lloc, ens dediquem a avaluar, seleccionar i obtenir material vegetal, com varietats i portaempelts, perquè tingui una bona adaptació a les condicions d’edafologia i de clima.

En segon lloc, ens centrem en el maneig dels punts claus del procés productiu, com la floració, el quallat, el desenvolupament del fruit, la regulació del vigor i la collita.

En tercer lloc, estudiem com millorar la qualitat del producte en fresc o en el seu procés de transformació, especialment en fruita seca i eleotècnia (fabricació d’olis vegetals).

Tots aquests aspectes faran que una nova plantació tingui èxit. Així, donem resposta al sector productor tenint en compte el vessant econòmic, referent a la mecanització dels conreus i la digitalització, i també el vessant social, referent a l’obtenció d’aliments saludables i a l’optimització dels recursos i l’energia.

  • Comportament agronòmic i canvi climàtic

    Caracteritzem i avaluem el comportament agronòmic i qualitatiu de material vegetal (clons, varietats, portaempelts) de fruita seca, fruita dolça, olivera, vinya i cítrics, així com la seva adaptació al canvi climàtic mitjançant tècniques d’ecofisiologia en relació amb l’estrès abiòtic (sequera, altes temperatures, onades de fred i calor, etc.) i biòtic (plagues, malalties o biodiversitat).

  • Noves varietats i bancs genètics

    Obtenim noves varietats d’ametller, poma i pera amb alta qualitat gustativa i adaptades als nous reptes del canvi climàtic, i cataloguem, tipifiquem i salvaguardem varietats autòctones i foranes en bancs de germoplasma per preservar la biodiversitat genètica.

  • Interaccions entre el sòl, la planta i l’aigua

    Treballem perquè els cultius tinguin un bon comportament d’agronomia per a la seva adaptació, mitigació i resiliència al canvi climàtic. Ho fem a partir d’estudis sobre les interaccions entre sòl, planta, aigua i atmosfera que ens ajuden a comprendre millor el seu funcionament i aportar solucions i estratègies.

  • Sostenibilitat

    Dissenyem nous models de plantació per optimitzar el maneig amb l’enfocament de la sostenibilitat mediambiental, incloent: sistemes de formació; estratègies de conducció i sistemes de protecció front a esdeveniments climatològics (calamarsades, gelades, cops de calor, etc.); la promoció de la biodiversitat; infraestructures ecològiques, i la reducció en l’ús d’agroquímics.

  • Estudis amb fitohormones

    Estudiem les hormones produïdes per les plantes i realitzem estudis de mitigació i d’estressos biòtics i abiòtics.

  • Infraestructures naturals

    Estudiem i dissenyem infraestructures ecològiques per afavorir la biodiversitat i la fauna auxiliar, que actuen com a enemics naturals i pol·linitzadors.

  • Eficiència en els cultius

    Modelitzem la fenologia, els indicadors agroclimàtics, les necessitats hídriques i el segrest de carboni, així com l’eficiència en l’ús de l’aigua, tant en varietats i portaempelts com en models productius del cultiu de l’ametller. Utilitzem l’espectroscòpia VIS-NIR per determinar paràmetres claus en la producció i la transformació.

  • Oli d’oliva

    Tipifiquem els olis per conèixer els components majoritaris i minoritaris dels olis produïts a Catalunya, així com el seu efecte sobre les característiques sensorials percebudes per les persones que els consumeixen. També millorem els processos de molineria buscant l’optimització del rendiment industrial i la qualitat de l’oli extret.

  • Salut vegetal

    Estudiem la interacció del maneig del conreu i el material vegetal en l’aparició de fisiopaties, qualitat i estratègies per mitigar la seva incidència.

  • Cultius in vitro

    Millorem els processos in vitro per a la propagació, sanejament, rescat d’embrions i cultius cel·lulars. Hem desenvolupat un sistema de cultiu in vitro (GreenTray®) per estudiar les respostes de les plantes a factors biòtics (fongs i bacteris) i abiòtics (minerals i canvis atmosfèrics).

Enllaços d'interès

Personal investigador

Personal investigador en formació

Personal tècnic

Personal investigador especialista

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.