Investigadors de l’IRTA participen a l’informe del CADS “Mengem futur” sobre seguretat i sostenibilitat alimentària
El CADS, Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, ha elaborat l’informe Mengem futur, una proposta que planteja un Pacte nacional per a la política alimentària i una estratègia alimentària per a avançar vers un sistema alimentari productiu, sostenible, saludable, responsable i d’accés universal per a Catalunya.
Aquest informe ha estat dirigit per Carles Ibáñez, investigador del programa d’Aigües Marines i Continentals, Joan Vallvé, exconseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, i Montserrat Viladrich, catedràtica del Departament d’Administració d’Empreses i Gestió Econòmica dels Recursos Naturals de la Universitat de Lleida. A més, aquest document també ha comptat amb la col·laboració de Jacint Arnau, investigador del programa de Tecnologia Alimentària, Àlex Bach, investigador del programa de Producció de Remugants, Joan Bonany, investigador del programa de Fructicultura, Joaquim Brufau, investigador del programa de Nutrició Animal, Joan Girona, investigador del programa d’Ús Eficient de l’Aigua en Agricultura, Francesc Prenafeta, cap del programa de Gestió Integral de Residus Orgànics, Robert Savé, investigador de Fructicultura i Joan Tibau, director del centre de Monells.
L’informe Mengem Futur del CADS parteix del risc de crisi alimentària que moltes institucions internacionals avancen, amb causes com el creixement accentuat de la població, canvis de dieta en països en vies de desenvolupament i l’impacte del canvi global i l’escassetat de recursos naturals.
Per aquest motiu l’informe planteja un acord estratègic amb tots els actors del sistema alimentari català, que tingui com a principals objectius:
- Mantenir la capacitat productiva del sistema alimentari
- Avançar cap a mètodes de producció més sostenibles
- Reforçar la resiliència del sistema alimentari al canvi global
- Impulsar les dietes més saludables d’acord amb la tradició de la dieta mediterrània
- Reduir el malbaratament alimentari i la generació de residus
- Vetllar perquè tothom pugui accedir a una alimentació en quantitat i qualitat suficient
- Incentivar la recerca i les pràctiques d’innovació al sector
Podeu llegir l’informe clicant l’enllaç de la següent imatge: