Desplegar menú lateral
01/10/2024

STELLAR™, la nova varietat primerenca de poma del Hot Climate Partnership adaptada als climes càlids

Poma Stellar™ [Font: IRTA. CC by 4.0]

Després de l’èxit de la poma Tutti™, el Hot Climate Partnership, del qual l’IRTA en forma part, presenta ara la segona varietat fruit del seu treball

La poma STELLAR™, sucosa, cruixent i d’un vermell brillant fins i tot madurant en estius càlids, es presentarà oficialment a la propera fira internacional Fruit Attraction, a Madrid

A una setmana de la celebració de la fira internacional Fruit Attraction a Madrid, el Hot Climate Partnership (HCP) està llest per presentar la nova varietat de poma STELLAR™: la primera varietat primerenca al món adaptada específicament a climes amb estius càlids.

STELLAR™ és una nova fita al sector de les varietats de pomera primerenques. La fruita, de color vermell brillant, és de mida similar a Gala, amb l’avantatge afegit de madurar entre una i dues setmanes abans, i té una bona capacitat d’emmagatzematge que atraurà els productors i detallistes per igual.

Joan Bonany, investigador de l’IRTA i un dels implicats en el seu desenvolupament, ho resumeix molt bé: «La nova varietat STELLAR madura uns 10 dies abans que Gala, i per tant és la primera varietat que maduraria al calendari de producció. D’aquesta manera, podríem portar un producte fresc a ple estiu, que fins i tot amb les temperatures càlides de juliol i mitjans d’agost desenvolupa un color vermell molt brillant i atractiu. Això, combinat amb una textura cruixent i sucosa, fa de la STELLAR una varietat de poma molt interessant per a tota la cadena de valor».

Pomera de Stellar™ [Font: IRTA. CC by 4.0]

Per la seva banda, Morgan Rogers, director general de VentureFruit (la subsidiària de T&G Global escollida per a la comercialització de les varietats de l’HCP), està convençut que STELLAR™ serà una varietat que beneficiarà molt els productors: «A mesura que augmenten les temperatures a tot el món, les pomes poden madurar massa ràpid, i la calor també afecta el color, la textura i el rendiment. Innovacions com el desenvolupament de STELLAR són essencials per oferir als productors noves opcions varietals, específicament seleccionades per a climes càlids, cosa que garanteix que els consumidors puguin seguir gaudint de pomes de gran sabor, textura i aspecte».

STELLAR™, també coneguda pel seu nom varietal «HOT81A1», és el resultat de més de 20 anys de millora genètica i desenvolupament científic, i el segon llançament varietal del Hot Climate Partnership, després de l’exitós llançament de la poma TUTTI™ a principis de 2023. Tot i que ambdues varietats han estat desenvolupades per suportar altes temperatures, també creixen bé en climes temperats propis de les grans zones productives de poma a Europa.

Després d’un rigorós procés de selecció, IFO ha estat elegit com el principal llicenciatari de STELLAR™, mitjançant un model obert de comercialització d’arbres, garantint que més productors tinguin accés a la nova varietat i més flexibilitat, ja que podran comprar pomeres STELLAR ™ i marcar la fruita amb el nom comercial que triïn. Amb seu a França, IFO és una empresa privada d’abast internacional, especialitzada en la investigació i el desenvolupament de noves varietats i portaempelts de poma i pera. IFO, juntament amb la seva empresa matriu Dalival, forma part de la xarxa mundial de vivers INN. S’anima els agricultors interessats a comprar i plantar STELLAR™ que es posin en contacte directament amb IFO. En última instància, STELLAR™ estarà a disposició dels agricultors de tot el món, encara que el seu llançament inicial se centrarà a Europa i als territoris on es disposi de material vegetal.

El nom STELLAR™ es va triar, segons Rogers, per destacar les qualitats excepcionals d’aquesta nova varietat d’illa: «STELLAR té dues definicions: estel·lar i magnífic o excepcional. Aquest nom destaca la capacitat de la varietat per desenvolupar-se en climes càlids i calorosos i oferir un color i un rendiment extraordinaris, cosa que la converteix en una elecció estrella tant per als productors com per als consumidors». Rogers afegeix també: «Cada varietat de l’Hot Climate Partnership aporta avantatges i punts forts únics. Aquestes dues primeres varietats es complementen entre si en respondre diferents necessitats dels productors, com el preu i la disponibilitat estacional».

Poma Stelllar (esquerra) al costat de Gala (dreta). [Font: IRTA. CC by 4.0]

El Hot Climate Partnership es va iniciar el 2002, per donar resposta als reptes a què s’enfrontaven els productors catalans de pomes i peres. Es tracta d’una col·laboració entre l’Institut d´Investigació i Tecnologies Agroalimentàries de Catalunya (IRTA)Plant & Food Research de Nova Zelanda, l´associació catalana de productors de fruita Fruit Futur, i VentureFruit, la subsidiària de T&G Global per a la gestió i comercialització de noves varietats, com a soci estratègic per a la comercialització de les varietats del Hot Climate Partnership a nivell global. El programa compta amb una àmplia cartera de 13 varietats de poma i 6 de pera, que estan completant els seus darrers anys d’avaluació i assaig a escala precomercial.

Després del llançament de les pomeres STELLAR™, el Hot Climate Partnership ha preseleccionat dues varietats més que s’esperen comercialitzar a partir del 2025, ambdues obtingudes específicament per tolerar climes càlids.

L’equip de VentureFruit estarà present a l’estand de BayWa Global Produce (Stand 10D20 – Pavelló P10) a Fruit Attraction, Madrid, del 8 al 10 d’octubre del 2024.