Desplegar menú lateral
09/02/2023

La primera poma adaptada als climes més càlids arriba al mercat

Amb el nom comercial de Tutti, és fruit del Hot Climate Partnership, un programa de millora de varietats iniciat el 2002 per l’IRTA, una associació dels principals productors de poma i pera de Catalunya, i un centre de recerca nova zelandès

S’ha presentat a la fira internacional FRUIT LOGISTICA, a Berlín, en què també s’ha presentat el programa de millora, l’únic al món dissenyat per produir fruita de llavor adaptada a uns estius cada cop més calorosos

És vermella, dolça, cruixent i sucosa, i està adaptada als climes càlids com el nostre. És la varietat HOT84A1 i avui, 9 de febrer, s’ha presentat al món a la fira internacional FRUIT LOGISTICA, a Berlín, amb el seu nom comercial: Tutti. És fruit de més de vint anys de feina, i es tracta de la primera varietat de fruita de llavor registrada que ha sorgit del Hot Climate Partnership (HCP), l’únic programa de millora varietal del món dissenyat per fer front als reptes de produir pomes i peres en climes càlids.

L’objectiu de l’HCP és produir noves varietats «més adaptades a uns estius cada cop més calorosos, i que satisfacin les necessitats de productors, comercialitzadors i consumidors», explica Joan Bonany, especialista del programa Fructicultura de l’IRTA. Així, la nova varietat s’ha avaluat als camps experimentals de l’Institut a Mollerussa i a La Tallada de l’Empordà, on les temperatures poden arribar a ser de més de 40ºC a l’estiu. A banda de la Tutti, l’HCP té una gamma de varietats de poma i pera en fase precomercial, i que un cop surtin al mercat «cobriran un ventall molt ampli d’èpoques de collita i de tipologia del fruit», afegeix Bonany.

L’HCP s’ha presentat, també, a la fira internacional FRUIT LOGISTICA de Berlin. Creat l’any 2002, va sorgir arran de la demanda del sector productor de fruita de Catalunya que, a causa de les condicions climàtiques en la nostra zona, les varietats de poma i pera  tenien més dificultats per assolir una qualitat òptima quant al color, la textura i l’aroma. L’HCP està format per l’IRTA, Plant & Food Research, un centre de recerca públic de Nova Zelanda, FruitFutur ―una associació de les principals empreses productores de fruita de Catalunya: Nufri, Actel, Fruits de Ponent i IGP Poma de Girona)―, que liderarà la comercialització de la nova varietat a la península ibèrica (Espanya i Portugal), i l’empresa VentureFruit, que s’encarregarà de la comercialització d’aquesta i de noves varietats a la resta del món.