Reconeixem l’excel·lència del porcí ibèric a Guijuelo amb els premis Porc d’Or Ibérico 2025

COMPARTEIX

A la 9a edició dels premis Porc d’Or Ibérico, més de 400 professionals del sector han compartit una jornada de reconeixement al treball, la innovació i la sostenibilitat

El sector del porcí ibèric s'ha reunit el 13 de juny de 2025 al Recinte Firal de Guijuelo (Salamanca) per celebrar la 9a edició dels premis Porc d’Or Ibérico, que organitzem des de l’IRTA. Més de 400 professionals han participat en una gala que reconeix anualment l’esforç, la innovació i el compromís amb la sostenibilitat de les millors explotacions de porcí ibèric d’arreu de l’Estat.

Enguany, hem lliurat un total de 32 guardons a 22 granges ubicades a Castella i Lleó, Extremadura i Andalusia. Les granges premiades han estat seleccionades a partir de l’anàlisi dels seus resultats tècnic-productius de 2024, registrats al BDporc Ibèric, el banc de dades que gestionem des de l’IRTA i que constitueix la base tècnica dels premis.

Reconeixement a l’excel·lència i la sostenibilitat

Durant la gala, hem lliurat cinc premis especials que reconeixen diferents àmbits d’excel·lència en la producció porcina ibèrica:

  • El premi Porc d'Or Ibérico a la Máxima Productividad ha estat per a la granja Ibéricos Encinas S.L., a Encinas de Abajo (Salamanca), del grup Agrocesa – Vall Companys.
  • El premi Porc d'Or Ibérico del MAPA a la Sostenibilidad ha distingit Granja Morante, de Piensos Costa, a La Roca de la Sierra (Badajoz), pel seu compromís amb el benestar animal i el respecte ambiental.
  • El premi Porc d'Or Ibérico One Health de Ceva Salud Animal ha estat per a La Ensancha, a Fuente de Cantos (Badajoz), per la seva gestió integral de la salut animal.
  • El premi Porc d'Or Ibérico a la Producción al Aire Libre ha reconegut Dehesa del Rey, a Cardeña (Còrdova), de la cooperativa COVAP, per les bones pràctiques en producció extensiva.
  • Finalment, el premi Porc d'Or Ibérico con Diamante, el màxim guardó de la nit, ha estat per a Covel Boceguillas, a Boceguillas (Segòvia), també del grup Agrocesa – Vall Companys, per la seva excel·lència global en gestió i maneig.

A més, hem lliurat 27 estatuetes d’or, plata i bronze tenint en compte criteris tècnics com el nombre de nascuts vius per part, la longevitat productiva i la taxa de parts, i segons la mida de les explotacions.

Castella i Lleó ha tornat a ser la comunitat més premiada, amb 17 guardons repartits entre Valladolid, Salamanca i Segòvia. Extremadura ha rebut nou premis, i Andalusia ha estat reconeguda amb una estatueta de plata.

Una gala amb suport institucional i del sector

L’acte ha comptat amb la presència de representants institucionals destacats, com l'alcalde de Guijuelo, Roberto José Martín; la directora general de Producciones y Mercados Agrarios del Ministerio de Agricultura, Elena Busutil Fernández; i els directors generals d’Agricultura i Ramaderia de la Junta de Castella i Lleó i la Generalitat de Catalunya, Rubén Serrano i Rosa Altisent.

També hi han assistit representants d’entitats sectorials com l'Asociación Interprofesional del Cerdo Ibérico (ASICI), INTERPORC i l'Asociación de Productores de Porcino (ANPROGAPOR), així com dels nostres patrocinadors i col·laboradors.

El nostre director general, Josep Usall, ha felicitat les granges guardonades pel seu compromís amb una producció porcina ibèrica d’alta qualitat, responsable i eficient.

Compromís amb la millora contínua del sector

Els premis Porc d’Or Ibérico, que organitzem des de l’IRTA, són possibles gràcies a la base tècnica del BDporc Ibèric, que recull i analitza dades objectives de les explotacions. Aquests premis compten amb el suport principal de Ceva Salud Animal, la col·laboració del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, ASICI, i en aquesta edició, també de l’Ajuntament de Guijuelo.

A més, han fet possible l’esdeveniment les empreses patrocinadores premium Farm Faes, IFR, OPP group, Sabdseg Banasegur i Semen Cardona, així com els patrocinadors Aviporc, Exafan, Iberduroc Selección, Mapfre, Provimi-Nugasur, Rotecna i SecAnim.

Amb aquesta 9a edició, refermem el nostre compromís amb la millora contínua del sector porcí ibèric i amb la difusió de bones pràctiques que promouen una ramaderia més innovadora, eficient i sostenible.

PUBLICAT EL

14/06/2025

Personal relacionat

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail