Quantifiquem l’impacte ambiental del malbaratament alimentari a les llars catalanes

COMPARTEIX

L’estudi, encarregat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, revela que el malbaratament domèstic anual a Catalunya genera emissions de diòxid de carboni equivalents a les de més de 73.000 persones l’any

Hem participat en l’estudi “Diagnosi del malbaratament alimentari a les llars de Catalunya l’any 2024”, elaborat conjuntament amb el CREDA, centre consorciat IRTA-UPC, per encàrrec del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. L’aportació efectuada per l'equip d'Anàlisi de Cicle de Vida del programa de Sostenibilitat en biosistemes de l’IRTA s’ha centrat en l’anàlisi de l’impacte ambiental del malbaratament alimentari generat al consum domèstic.

Segons l’estudi, els aliments desaprofitats a les llars catalanes durant el 2024 han generat 462.347 tones de CO₂ equivalents, una xifra similar a les emissions anuals de més de 73.000 persones, valor que se situaria entre les poblacions de Manresa i Vilanova i la Geltrú. Per posar-ho en perspectiva, això equivaldria a les emissions generades per 21.716 vols comercials de Barcelona a Brussel·les amb uns 200 passatgers cadascun.

Aquesta estimació s’ha fet a partir de metodologies reconegudes internacionalment com l’anàlisi del cicle de vida (ACV) i la Environmental Footprint (EF) de la Comissió Europea.

“Aquestes dades posen en evidència que el malbaratament d’aliments no és només una qüestió ètica o econòmica, sinó també ambiental. Produir aliments que no arriben a consumir-se implica malbaratar recursos naturals i emissions que podríem evitar. És important entendre que cada aliment malbaratat a les llars acumula l’impacte ambiental generat a les baules prèvies: la producció primària, la indústria alimentària, la distribució i la comercialització fins arribar al consumidor final. ”, explica la investigadora Ariadna Bàllega, del programa de Sostenibilitat en biosistemes de l’IRTA.

A més de les emissions, el malbaratament alimentari suposa un cost ambiental en recursos molt significatiu:

  • L’aigua malbaratada per produir els aliments desaprofitats equival a l’ompliment de 14.229 piscines olímpiques o podria haver abastit el consum mitjà diari de 117 L d'aigua per habitant a tota la població catalana durant 37 dies.
  • El sòl agrícola utilitzat per produir aquests aliments representa un 4,7% de la superfície agrària utilitzada a Catalunya l’any 2020.

La major part de l’impacte al canvi climàtic (un 70,3%) prové dels aliments no cuinats que es llencen abans de ser consumits, com ara fruita, verdura o productes caducats. Els aliments cuinats malbaratats representen també una part significativa, especialment aquells que es rebutgen directament del plat (19,4%) o es deixen a la nevera (10,3%).

Els grups d’aliments amb una petjada ambiental més elevada són el cafè i la carn, els quals destaquen per contribuir en la majoria de categories ambientals analitzades. El peix, la pasta, l’arròs, la fruita i les amanides també tenen un impacte ambiental elevat però en categories ambientals específiques, i sovint per la composició en els plats cuinats (per exemple, un plat de pasta bolonyesa conté carn).

Aquest treball ofereix una fotografia rigorosa dels efectes ambientals derivats dels hàbits de consum domèstic i serà clau per dissenyar estratègies de reducció del malbaratament alimentari. De fet, el Departament impulsarà aquest 2025 una prova pilot d’intervencions a les llars catalanes amb la participació de l’IRTA i el CREDA, per posar a prova mesures que ajudin a millorar la planificació, conservació i aprofitament dels aliments.

PUBLICAT EL

29/05/2025

Personal relacionat

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.