Posem en marxa el projecte BestBefore per ajudar a reduir el malbaratament alimentari amb una millor determinació de la durabilitat dels aliments

COMPARTEIX

Desenvolupem una eina gratuïta i en línia per ajudar les empreses a establir la data de consum preferent de manera objectiva i científica

Estem desenvolupant, conjuntament amb la Universitat de Girona (UdG), el projecte demostratiu BestBefore, amb l’objectiu de contribuir a reduir el malbaratament alimentari mitjançant una millor determinació de la data de consum preferent dels aliments envasats i microbiològicament no peribles.

A través del projecte, posarem a disposició del sector alimentari una nova eina en línia i d’accés obert que permetrà estimar la durabilitat dels aliments de manera objectiva, basada en evidència científica, tenint en compte les seves característiques i les condicions de conservació. Volem facilitar aquesta tasca especialment a les petites i mitjanes empreses, que sovint no disposen de recursos per dur a terme estudis propis.

Segons dades de la UE, fins a un 10% del malbaratament alimentari es pot atribuir a errors en el marcatge o la interpretació de la data de durabilitat. Només el 2022, a Europa es van malbaratar 59,2 milions de tones d’aliments, mentre que a Catalunya, l’any 2024, la xifra estimada és de 21,5 kg per persona. Amb BestBefore, volem ajudar les empreses a revertir aquesta situació.

Una metodologia pràctica per a les empreses

El projecte BestBefore és un pas més enllà de l’eina BestDate, que ja vam desenvolupar anteriorment i que ha estat reconeguda com una de les 20 millors innovacions del 2024 per l’Institut Cerdà. Mentre que BestDate ajuda a decidir si un aliment ha d’indicar data de caducitat o de consum preferent, BestBefore ajudarà a determinar quina ha de ser aquesta data de consum preferent quan correspongui.

Recordem que la data de consum preferent no fa referència a la seguretat, sinó a la qualitat sensorial de l’aliment. Superada aquesta data, el producte es pot continuar consumint, sempre que hagi estat conservat correctament i mantingui unes característiques acceptables.

El nostre equip, conjuntament amb la UdG, està aplicant una metodologia que permet identificar els factors clau que determinen la durabilitat dels aliments microbiològicament no peribles, com ara snacks, cereals, productes secs, etc. L’eina en desenvolupament oferirà una estimació personalitzada i basada en dades per ajudar els operadors alimentaris a establir la durada mínima dels seus productes amb criteris objectius.

“El que volem és donar suport a les empreses, especialment les petites i mitjanes, que sovint no disposen de recursos per dur a terme estudis propis”, explica Maria Dolors Guàrdia, investigadora del programa Qualitat i Tecnologia Alimentàries de l’IRTA. “L’objectiu final és que puguin determinar i fixar la data de consum preferent amb criteris objectius i, d’aquesta manera, contribuir a disminuir el malbaratament alimentari”.

Tant l’eina com els resultats del projecte estaran disponibles en línia i de manera oberta, com a mostra del nostre compromís amb la transferència de coneixement i amb la sostenibilitat del sistema alimentari.

Activitat cofinançada per la UE a través de la intervenció 7101 del Pla estratègic de la PAC 2023-2027:

Ministerio Agricultrua

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.