El Palau de la Música Catalana ha acollit aquest matí l’acte institucional de celebració dels quaranta anys de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries), empresa pública adscrita al Departament d’Agricultura, Ramadera, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya que, des del 1985, genera coneixement al servei del sector agroalimentari, de les administracions i de la ciutadania per contribuir a la sostenibilitat i la prosperitat dels sistemes alimentaris i al benestar de la població.
La commemoració ha reunit tres centenars de representants d’empreses i organitzacions del sector agroalimentari; d’universitats; de centres de recerca catalans, estatals i internacionals, i d’administracions de Catalunya i de l’Estat. El president de la Generalitat, el M. Hble. Sr. Salvador Illa i Roca, ha tancat l’acte, ressaltant que “Catalunya estarà sempre al costat de la ciència i la investigació i compta amb un govern pro ciència. Al costat d’un sector essencial com el agroalimentari ha d’haver un sector científic públic que el recolzi”.
Per la seva banda, la secretària d’Estat d’Agricultura i Alimentació del ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, la Sra. Begoña García Bernal, que ha intervingut a l’inici de l’esdeveniment, ha posat en relleu que “l’IRTA simbolitza una manera d’entendre el territori i de fer ciència amb propòsit, al servei de la transformació del món rural cap a un futur més sostenible, just i innovador. En essència, vol dir no deixar ningú enrere i contribuir a millorar la vida de les persones.”
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, i president de l’IRTA, l’Hble. Sr. Òscar Ordeig i Molist, ha sigut l’encarregat d’obrir la celebració i ha explicat que “els reptes del sector agroalimentari, el primer sector de l’economia del nostre territori, són nombrosos i accelerats: com generem coneixement i com ens adaptem als molts canvis que venen en són un exemple. I només els podrem afrontar amb ciència, tecnologia i coneixement, de la mà dels millors experts, com és l’IRTA”.
El director general de l’IRTA, Josep Usall i Rodié, ha fet un repàs del passat i el present de l’organització, que actualment compta amb més de mil professionals en prop d’una vintena de centres arreu del territori català, cosa que la converteix en una de les institucions de recerca més grans de Catalunya i de l’Estat.
Usall ha destacat el vincle que l’IRTA sempre ha tingut amb el territori i amb el sector, i ha remarcat que els actuals desafiaments globals, com el canvi climàtic, la revolució digital o els riscos biològics emergents, fan necessària una recerca i una innovació amb una mirada global adaptada a cada territori. “Avui, mantenir la nostra missió, i estar al costat del sector agroalimentari, vol dir entomar, des del territori, desafiaments que són globals”, ha dit. “Més que de canvis, parlem d’una transformació dels sistemes alimentaris, i això, des de l’IRTA, ho veiem com una gran oportunitat”, ha insistit.
Pel que fa a les prioritats de futur, Usall ha subratllat la importància de renovar i modernitzar instal·lacions, així com de posar en marxa noves infraestructures estratègiques que permetin a l’IRTA continuar liderant la recerca agroalimentària al país i mantenir el seu posicionament internacional.
Entre aquestes inversions destaquen entre 22 i 25 M€ que es destinaran a construir i equipar, a partir del tercer trimestre d’aquest any, una nova infraestructura singular d’experimentació estratègica per a la salut global a Catalunya, ubicada al Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA), al recinte de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Es tracta de la nova unitat d’experimentació de grau de bioseguretat 3 per a l’estudi d’agents infecciosos emergents i reemergents. Una infraestructura que servirà perquè professionals de l’IRTA, però també d’altres centres de recerca de Catalunya o de l’exterior, experimentin de manera segura amb microorganismes virulents per a la salut humana o animal, com les grips zoonòtiques (que es transmeten d’animals a persones), el SARS i altres coronavirus zoonòtics. També podran experimentar amb els insectes que poden ser-ne vector de contagi, com els mosquits que transmeten els virus de la febre del Nil Occidental o el dengue.
De fet, la nova unitat comptarà amb un insectari amb dues cambres climàtiques transitables, una infraestructura inèdita a Catalunya i pràcticament única a l’Estat.
Si bé l’IRTA-CReSA ja disposa actualment d’instal·lacions de nivell de bioseguretat 3, la nova unitat, amb prop de 3.000 m2 construïts, n’ampliarà la capacitat i les possibilitats de recerca. Això es considera imprescindible en l’actual escenari de canvi climàtic, globalització i intensificació de la producció agroalimentària, que afavoreixen l’aparició i propagació de plaques i malalties infeccioses amb impacte directe sobre la seguretat alimentària, l’economia del sector agroalimentari i la salut dels ecosistemes, els animals i les persones, totes elles interrelacionades.
Durant la pandèmia de la COVID, que va posar de manifest l’íntima relació entre la sanitat animal i la salut humana, multitud d’institucions de recerca i empreses van sol·licitar els espais i l’expertesa tècnica del CReSA per a investigar, i aleshores es va fer evident la necessitat de disposar d’un equipament com el que ara es construirà. “Aquesta nova infraestructura aspira a ser el HUB de bioseguretat de Catalunya, a acollir tota la recerca relacionada amb patògens que necessiten nivells alts de bioseguretat i a treballar conjuntament per a la salut global”, ha resumit Usall.
En el transcurs de l’acte de celebració també hi ha hagut temps per a debatre sobre la recerca i la innovació i per posar sobre la taula casos d’èxit en què la investigació de l’IRTA ha contribuït a transformar i millorar l’activitat d’empreses i organitzacions catalanes.
*Disposeu d’informació més extensa al dossier de premsa adjunt.