En el marc del 40è aniversari de l’IRTA, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha visitat avui la nostra seu corporativa, per conèixer de primera mà la recerca, la innovació i els projectes de futur d’aquesta institució, entre els quals destaca la construcció d’una nova infraestructura estratègica per a la salut global a Catalunya que estarà ubicada al Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA).
Durant la visita, el president ha estat acompanyat per la secretària d’Alimentació del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Rosa Cubel, per l’alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda, i pel director general de l’IRTA, Josep Usall, així com per altres representants de l’organització.
“Estem orgullosos de poder explicar a la primera autoritat de Catalunya com afrontem, amb una mirada global, els reptes agroalimentaris del nostre territori, i quines són les nostres prioritats de cara a la pròxima dècada, entre les quals hi ha la construcció de noves infraestructures que estem convençuts que seran claus per al país”, ha subratllat Usall.
És el cas de la nova unitat d’experimentació per a l’estudi d’agents infecciosos emergents i reemergents de nivell de bioseguretat 3 de l’IRTA-CReSA, que s’inicia aquest any al campus de la UAB.
Amb una inversió d’aproximadament uns 25 milions d’euros, permetrà investigar amb patògens com les grips zoonòtiques o els coronavirus, i amb insectes vectors, com els mosquits del dengue o del virus del Nil Occidental. Per això, serà una instal·lació única a l’Estat, al capdavant de la recerca en una sola salut (One Health).
“D’aquesta manera, aspirem a ser el HUB de bioseguretat de Catalunya, que aculli tota la recerca relacionada amb patògens que necessitin fer els centres de recerca i les empreses del territori, treballant conjuntament per a la salut global”, resumeix Usall.
Així mateix, el director general ha destacat la construcció, a partir de l’any 2027, d’una nova granja de porcí a l’IRTA Mas Bové (Reus) que serà un espai pilot per a la innovació orientat a la sostenibilitat i la salut global. Aquesta infraestructura neix amb l’objectiu de ser un punt de trobada per al sector porcí, que és clau per a l’economia catalana.
Precisament, és també a Mas Bové on l’IRTA construirà una de les dues plantes experimentals de biogàs que projecta dins de la seva estratègia de bioenergia i sostenibilitat, emmarcada en l’Estratègia catalana de biogàs 2024-2030.
Tant aquesta planta, com la que es construirà a Monells (Girona), on l’IRTA té una granja de boví, permetran valoritzar les dejeccions ramaderes i altres subproductes orgànics per generar energia renovable i fertilitzants de qualitat.
“Aquestes plantes han de servir tant a les grans com a les petites empreses del sector agroalimentari per poder valorar bé el seu impacte sobre els tres pilars de la sostenibilitat: ambiental, econòmica i també social”, ha remarcat Usall, que durant la trobada ha acompanyat el president Illa a conèixer el laboratori de bioprocessos de l’IRTA, on s’investiga en biogàs.
L’IRTA, que forma part del sistema català de centres d’excel·lència CERCA, treballa arreu del territori a través d’una vintena de centres especialitzats, alhora que impulsa col·laboracions internacionals d’alt impacte.
Recentment, l’institut ha reforçat la seva aliança amb la Universitat de Califòrnia, una de les institucions més prestigioses del món en recerca agroalimentària, amb l’objectiu d’afrontar conjuntament els reptes del canvi climàtic, la gestió de l’aigua i la sostenibilitat dels sistemes alimentaris mediterranis.
“Som més d’un miler de professionals que treballem per donar resposta als grans reptes globals des del nostre país, amb una recerca aplicada i col·laborativa per transformar els sistemes alimentaris per a un futur de benestar sostenible”, ha conclòs Usall.
Compartim una galeria d’imatges de la visita:
Director de Desenvolupament de la Recerca i la Innovació
Cap de Programa/ Investigadora de Producció de vedells d’engreix
Cap del programa Sanitat animal / Investigadora especialitzada en Virus aviars
Cap del programa Genètica i millora animal / experta en genètica estadística i millora genètica del porcí