En general, els nens i nenes de la comarca del Baix Empordà tenen pocs coneixements del món de la pesca i, concretament, de l’ofici de pescador i del peix. Per posar-hi remei, el Consell Comarcal del Baix Empordà, que és qui gestiona els menjadors escolars de 38 centres educatius de primària, va posar en marxa el projecte «El peix a l’escola, sensibilització del consum de peix a les escoles del Baix Empordà», en què ha participat l’IRTA.
Investigadors de l’àrea d’Indústries alimentàries van participar en grups de discussió amb l’alumnat per conèixer els motius i les barreres al consum de peix als menjadors escolars. A partir de conèixer les seves preferències i els motius pels quals no els agrada gaire el peix servit a l’escola, han desenvolupat dos nous prototips de productes, una hamburguesa de peix i una salsa de tomàquet amb daus de peix, que permeten garantir que no hi hauran espines als productes i que seran molt saborosos. Aquests productes es presentaran a les empreses que han guanyat la licitació dels menjadors escolars perquè en un futur proper els puguin incorporar als menús escolars de les escoles del Baix Empordà.