Desplegar menú lateral
28/10/2022

Sequera i agricultura: «No podem seguir fent les coses com fins ara»

L’IRTA presenta a les autoritats de les Terres de Lleida i Pirineu els projectes de recerca i innovació en què treballa per estudiar els efectes de la sequera i mitigar-los, i alerta que cal fer canvis perquè la situació, si no, serà «inviable»

Es treballa en la recuperació de cultius de cereals orfes com l’ordi pelat, en la cerca de noves varietats, portaempelts adaptats a la sequera i eficients en l’ús de l’aigua, noves estratègies de reg i en la digitalització de l’agricultura, entre d’altres

Durant les onades de calor, la demanda de l’aigua de reg s’ha incrementat un 25%, ha afirmat Joan Girona, delegat institucional de l’IRTA a les Terres de Lleida i Pirineu i investigador del programa Ús eficient de l’aigua en agricultura

El mes de maig van registrar-se temperatures de 35ºC diversos dies, i els mesos de juliol i agost vam viure diverses onades de calor. Les previsions climàtiques apunten que «situacions com aquesta no seran una excepcionalitat, sinó més freqüents», i això cal afegir-hi que «no plou i que la situació dels embassaments és dramàtica». Així ho ha afirmat Joan Girona, delegat de l’IRTA les Terres de Lleida i Pirineu i investigador del programa de recerca Ús eficient de l’aigua en agricultura, en una trobada de l’IRTA amb els representants de les principals institucions d’aquest territori i que ha tingut lloc al Fruitcentre aquest matí. En la trobada, el delegat de l’IRTA ha radiografiat breument els efectes de la sequera i les onades de calor en els cultius: a Lleida, els de regadiu han necessitat un 14% més d’aigua de reg que la mitjana dels últims cinc anys per poder garantir les produccions, i durant les onades de calor, la demanda de l’aigua de reg s’ha incrementat un 25%. Tot seguit, ha presentat algunes de les iniciatives que l’IRTA té en marxa per contribuir a mitigar-ne els efectes, i ha assenyalat que aquesta situació «no implica que hàgim de canviar els conreus; la clau és introduir canvis en la manera com produïm els nostres aliments perquè no podem seguir fent les coses com fins ara».

Entre les iniciatives de què ha parlat hi ha projectes com el CROPDIVA, que vol recuperar cultius orfes com l’ordi pelat, el fajol o el triticale, per afavorir la biodiversitat, contribuir a fixar nitrogen al sòl i fer un ús més eficient de l’aigua. També s’apliquen estratègies de reg deficitari en els arbres fruiters per estudiar en quins moments pot reduir-se l’aportació d’aigua als cultius o quant de temps pot deixar-se patir un arbre. L’altre pilar per aconseguir l’eficiència en l’ús de l’aigua és la digitalització i la reducció de la bretxa digital en l’àmbit agroalimentari; en aquest sentit, s’ha creat un kit tecnològic que inclou sensors d’Internet de les coses, teledetecció, simulació de cultius i intel·ligència artificial, i que permet simular, en temps real, la demanda d’aigua per a milers de parcel·les.

Josep Usall, director general de l’IRTA.

La trobada és la 4a Taula institucional de l’IRTA a les Terres de Lleida i Pirineu, i té l’objectiu d’apropar l’activitat de l’IRTA als agents clau del territori i recollir-ne les necessitats i inquietuds en matèria de recerca i innovació. En la trobada d’avui han assistit, entre d’altres, Bernat Solé, delegat territorial del Govern de la Generalitat a Lleida; Ferran de Noguera, director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) a Lleida; Ramon Alturo, director dels Serveis Territorials d’Economia i Hisenda de Lleida; Dolors Tella, directora dels Serveis Territorials de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori a Lleida; Oriol Oró, director de Fira de Lleida; Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida, i els alcaldes de Mollerussa i Alcarràs, Marc Solsona i Jordi Janés, respectivament.