Paper destacat de l’IRTA a la Fira Agrària de Sant Miquel
Del 26 al 29 de setembre es va celebrar a Lleida la Fira Agrària de Sant Miquel. La presidenta de l’IRTA i consellera del DARP, Teresa Jordà, va presidir-ne la inauguració, en què també va participar el director general de l’IRTA, Josep Usall, així com altres representants del Departament i d’altres institucions i entitats. Els investigadors de l’IRTA van tenir un paper destacat en les activitats organitzades dins de la Fira, per la qual van passar un total de 130.000 persones.
El dia 26, Teresa Jordà i Josep Usall van presidir una trobada amb el sector fructícola a l’estand del DARP, en la qual va presentar-se l’estudi del potencial de conservació de varietats de fruita de pinyol elaborat per Gemma Echeverría, investigadora del Programa de Postcollita de l’IRTA. El treball d’Echeverría és el resultat de dos anys de feina en què s’ha avaluat el potencial postcollita de 21 varietats seleccionades pel sector per poder exportar la fruita, garantint que el producte arriba bé i amb una bona qualitat organolèptica.
Presentem els resultats de l’ ’Estudi del potencial de conservació de varietats de fruita de pinyol’ a la #FiraSantMiquel de #Lleida de la mà de la Gemma Echeverria. @FiradeLleida1 pic.twitter.com/rKmIo9wciJ
— IRTA (@irtacat) September 26, 2019
A la sessió titulada «Possibilitats de la separació sòlid líquid i el compostatge en la gestió de purins», van participar August Bonmatí, investigador del Programa de Gestió Integral de Residus Orgànics, que va parlar sobre la composició dels productes obtinguts amb els tractaments; Francesc Domingo de la Fundació Mas Badia – IRTA, que va abordar la fertilització agrícola amb la fracció líquida dels purins, i Rafi Cáceres, també del mateix programa, que va oferir una xerrada sobre el compostatge dels fems i les fraccions sòlides dels purins.
Joan Girona, investigador del Programa d’Ús eficient de l’aigua, va participar el 27 de setembre en una taula rodona sobre la producció agrícola i el canvi climàtic dins de la Jornada d’Innovació tecnològica al sector agrícola. Per la seva part, Dolors Bosch, investigadora del Programa de Protecció Vegetal Sostenible, va participar en la Jornada sobre Sanitat vegetal amb una xerrada sobre l’actualitat i el futur de la confusió sexual en fruiters, així com en un debat sobre les dificultats en el registre i la implementació dels mètodes alternatius a la lluita química.
Vídeo de la xerrada d’en Joan Girona
Durant la Fira de Sant Miquel també va lliurar-se el Premi al Llibre Agrari, en aquest cas a l’article Calidad del fruto en variedades de melocotonero y nectarina del Banco de Germoplasma de la Estación Experimental de Aula Dei, de la les investigadores del Programa de Fructicultura Carolina Font i Gemma Reig.
Gemma Reig recibe el premio al artículo Técnico de la Feria Agraria de Sant Miquel, por el artículo “Calidad del Fruto en variedades de melocotonero y nectarina del Banco de Germoplasma de la Estación Experimental de Aula Dei” https://t.co/0RbufFV6tg#FeriaSanMiguel pic.twitter.com/NmvK8u0Mo1
— EEAD – CSIC (@EEAD_CSIC) September 30, 2019