L’IRTA mostra la seva recerca per unes Terres de l’Ebre sostenibles i resilients
Les instal·lacions de l’IRTA a la Ràpita han acollit avui la 5a edició de la Taula Institucional de les Terres de l’Ebre
Diverses institucions ebrenques han pogut així conèixer l’activitat de l’Institut al territori en agricultura regenerativa, sanitat vegetal, paisatge i aqüicultura
L’objectiu principal d’aquesta trobada anual és apropar l’activitat de l’IRTA als agents territorials estratègics, i recollir les seves inquietuds i necessitats en matèria de recerca i innovació.
El director de l’IRTA, Josep Usall, ha inaugurat l’acte, i ha aprofitat per presentar el nou Pla Estratègic 2024-2027. Gràcies a aquesta planificació estratègica, l’Institut s’enfrontarà a diversos objectius clau de present i de futur: temes com la reducció de les emissions de carboni en l’agricultura, i fins i tot la captació de C02 als sòls agrícoles, o la gestió eficient de l’aigua en agricultura, més encara en l’actual context d’emergència per sequera.
A la Taula han assistit diversos agents de les administracions territorials de les Terres de l’Ebre, com els/les alcaldes/desses de la Ràpita, Mora de l’Ebre, Gandesa, Amposta, Tortosa, Deltebre o Alcanar, així com el Consorci de polítiques ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), El Parc Natural del Delta de l’Ebre i la Cambra de Comerç de Tortosa.
El delta de l’Ebre, un espai clau a nivell agroalimentari i mediambiental
El Delta és un espai clau, amenaçat per factors derivats del canvi climàtic i de la gestió del territori. Per això, a la Taula Institucional parlem de diversos projectes que tenim en marxa al territori, i que ajuden a compaginar la producció agroalimentària amb la salut mediambiental d’un ecosistema únic.
Un dels reptes actuals de l’IRTA és treballar en els sòls agrícoles, tant per aconseguir que disposin dels nutrients adequats per a la producció, com per reduir l’ús de fertilitzants químics i aconseguir que fins i tot aquests mateixos sòls puguin ajudar a “fixar” el carboni de l’aire al terra i així ajudar a la mitigació del canvi climàtic. Es tracta dels projectes AgriCarboniCat i AgriRegenCat, finançats amb el Fons Climàtic de la Generalitat de Catalunya. Els arrossars del Delta són una de les localitzacions on s’està treballant en relació a aquests projectes, i pròximament en publicarem resultats.
També en cultiu d’arròs trobem el projecte RICESCAPE, que tracta sobre la influència del paisatge en la conservació de la biodiversitat, els serveis ecosistèmics i la producció d’arròs al delta de l’Ebre. I hem aprofitat altrament per recordar el desè aniversari del programa Origins amb Kellogg, que ha aconseguit millorar la producció i la sostenibilitat dels conreus arrossaires amb la seva implantació en més de 40 països d’arreu del món.
A la zona també hi treballem en sanitat vegetal i control biològic de plagues, ja siguin les de l’arròs (projecte Conbiograin) o també en cítrics, amb els programes per controlar el nou cotonet de Sudàfrica. I en la gestió dels ecosistemes aquàtics de la regió, des del programa d’Aigües marines i continentals es treballa en la síntesi d’estudis ecològics a les llacunes del Delta de l’Ebre.
En aqüicultura el centre de la Ràpita és tot un referent, i aquest any el treball dels equips de recerca ha estat reconegut amb el premi MedFish4Ever, dedicat al sistema aquapònic NewTechAqua. I al desembre de 2023, també vam participar a través del projecte LIFE Migratoebre en la reintroducció de l’esturió al riu Ebre, que podria tornar a viure lliure a les seves aigües després de 50 anys de la desaparició de l’espècie.
Tot plegat, a l’IRTA li esperen molts reptes i projectes engrescadors per ajudar des de la recerca i la innovació al sector agroalimentari i la sostenibilitat de les Terres de l’Ebre. Seguim!