Desplegar menú lateral
29/11/2024

L’IRTA la Ràpita obre les seves portes pel Dia de l’Aqüicultura

Aquest centre de recerca, especialitzat en aqüicultura i aigües marines i continentals, és un referent al mediterrani

Estudiants de diverses edats han pogut conèixer més d’a prop alguns dels projectes que s’hi porten a terme actualment

Amb motiu del Dia Mundial de l’Aqüicultura (que se celebra aquest any el dissabte 30 de novembre, el centre IRTA la Ràpita obre de nou les seves portes per donar a conèixer el valor de l’Aqüicultura i del medi marí, posant el focus aquest any de forma especial en la sostenibilitat i la salut dels ecosistemes que han de permetre la producció tant de peixos i mol·luscs com de diferents tipus d’algues, cada cop més importants en l’alimentació humana i animal.

Aquest any, s’ha comptat amb l’assistència dels estudiants i les estudiants d’instituts locals. Ha estat una jornada molt divulgativa, on han pogut aprendre de la mà dels propis investigadors alguns dels projectes en actiu que es desenvolupen a l’IRTA la Ràpita.

En primer lloc, la investigadora Mònica Campàs va parlar sobre com s’estan desenvolupant diverses eines biotecnològiques per a la detecció de toxines marines, microalgues tòxiques, virus i bactèries. Es tracta d’uns petits sensors, molt útils per detectar la presència de microorganismes patògens a l’aigua o als aliments. Això pot ser de gran utilitat si tenim en compte que els animals de piscifactories poden estar molt exposats als patògens de l’aigua.

La investigadora Ana Roque, per la seva banda, va tractar el benestar animal en espècies aquàtiques, un tema que fins ara s’havia tractat més en la ramaderia terrestre. El benestar animal en peixos es defineix també per 3 vies: unes funcions biològiques correctes (que no passin gana, que tinguin un bon descans, una bona climatització…), manca de patiment o d’estrès i per la possibilitat de tenir comportaments adequats per a la seva espècie. Existeixen diferents metodologies per mesurar de forma objetiva el benestar animal, i aquí els assistents han pogut conèixer diferents avantatges, reptes i característiques d’algunes d’elles.

Margarita Fernandez, investigadora també del programa Aigües marines i continentals, va explicar com monitoritzar i preveure les condicions ambientals de les aigües de les badies del delta de l’Ebre és un suport clau per a la producció i els projectes de la zona. La implicació de l’IRTA al projecte e3HOPE permet oferir aquest servei.

Per últim, Ricard Carbó, cap del centre IRTA la Ràpita, ha parlat sobre l’ús sostenible de l’aigua en l’aqüicultura, a través de la producció per Aquapònia. En què consisteix aquest sistema i quins són els seus beneficis? “Quan cultivem peixos en tancs, i no en mar obert, podem transformar els compostos derivats del seu metabolisme mitjançant uns bacteris, i el resultat és que a l’aigua hi queden nutrients: fosfats i nitrats. Aquesta aigua és fantàstica per fer créixer plantes, com els enciams en el cas de l’aigua dolça, o la salicòrnia, en el cas de l’aigua salada. L’aquapònia és com un petit hort on produïm plantes i peixos alhora aprofitant l’espai i els recursos. I hem vist que podem estalviar prop del 95% de l’aigua que s’utilitzaria en un hort clàssic per a produir un enciam”. Així ho explica l’investigador Enric Gisbert en aquesta entrevista, on podreu conèixer més sobre el paper de l’aqüicultura i la seva recerca a l’IRTA.

Aquí us deixem un vídeo resum de la jornada, amb els seus principals protagonistes:

IRTA la Ràpita, un peu al terra i un altre al mar

En aquest centre IRTA, situat en un entorn únic just davant del mar Mediterrani, entre les poblacions de La Ràpita i Poblenou del Delta, hi treballen dos dels equips científics (o programes) de l’IRTA, Aqüicultura i Aigües marines i continentals. El primer s’encarrega dels estudis relacionats directament amb la producció de peixos, mol·luscs i algues, i el segon de la qualitat de l’aigua i la sostenibilitat de la producció en ecosistemes aquàtics com rius, aiguamolls o zones costaneres.

L’IRTA la Ràpita consta de diverses infraestructures que s’han pogut visitar durant el dia d’avui, com un vivàrium de 1.200 metres per al cultiu d’organismes aquàtics, i zones de cultius aquàtics exteriors. També conté una nau de bioseguretat NBS2 per a organismes aquàtics, la més gran d’Europa amb 500 m2.

L’aqüicultura, una activitat tradicional que es potencia mirant al futur

Es preveu que al 2050, la població mundial fregarà els 10.000 milions de persones, i la demanda d’aliments s’haurà incrementat un 60%, en un context d’emergència climàtica. Com arribar a produir les proteïnes necessàries? Amb la pesca extractiva estancada (la d’espècies salvatges al medi natural), i tenint en compte que els recursos necessaris per produir un quilogram d’aliments aptes per al consum són menors a l’aigua que a la terra… s’explica fàcilment la importància creixent que tindrà l’aqüicultura en l’alimentació mundial.