Desplegar menú lateral
06/10/2020

En marxa dos projectes de recerca conjunta entre la UdL i l’IRTA sobre agroalimentació

· Un tracta sobre el reg de precisió en cultius arboris, i l’altre sobre la intensificació sostenible dels sistemes de conreu d’arròs al delta de l’Ebre i de cultius extensius de regadiu de la Vall de l’Ebre

· Estan dotats amb uns 80.000 euros cadascun, gràcies a una convocatòria d’ajuts de les dues institucions per impulsar la recerca i el desenvolupament tecnològic en l’àmbit agroalimentari a les comarques de Lleida

«PreciOrchard. Advances in the characterization of vegetation biophysical parameters in orchards for the estimation of water requirements in precision irrigation» i «Crop diversification for a sustainable intensification» són els dos projectes seleccionats en la primera convocatòria d’ajuts de recerca conjunta entre la Universitat de Lleida (UdL) i l’IRTA. Els ajuts, de 80.000 euros cadascun, estan supeditats a la col·laboració entre almenys un investigador de l’IRTA que estigui ubicat a Lleida i un de la UdL, i inclouen la contractació d’una persona investigadora predoctoral durant tres anys i una quantitat addicional de fins a 15.000€ per cobrir les despeses de funcionament.

Pel que fa al primer projecte, liderat per Jaume Casadesús (IRTA) i Alexandre Escolà (UdL), se centra en el reg de precisió. Entre d’altres objectius, avaluaran una metodologia que permetria estimar de forma molt més acurada les necessitats de reg en cultius arboris, a partir de dades 3D.

El segon, coordinat per Dolors Villegas (IRTA) i Carlos Cantero (UdL) vol explorar noves estratègies per a una intensificació sostenible dels sistemes de conreu d’arròs al delta de l’Ebre i dels cultius extensius de regadiu a la Vall de l’Ebre, com ara diversificar i rotar cultius.

Tots quatre investigadors seran els encarregats de dirigir la tesi doctoral de les persones investigadores en formació que es contractin en el marc de cadascun dels projectes. La convocatòria de les places dels dos contractes predoctorals s’obrirà pròximament.

Els ajuts de recerca conjunta entre l’IRTA i la UdL són fruit d’un conveni de col·laboració signat el passat 9 de març per fomentar la col·laboració entre grups de recerca de les dues institucions i impulsar la investigació i el desenvolupament tecnològic dins de l’àmbit agroalimentari a les comarques de Lleida. Els ajuts es concedeixen en tres convocatòries ― 2020, 2021 i 2022―, cadascuna per a dos projectes de tres anys de durada, i el pressupost total que es dedicarà a aquest programa és de prop de 500.000 euros.