El Curs Internacional de Tecnologia i Maneig de Postcollita, organitzat per l’IRTA a Fruitcentre, ha tancat la seva vuitena edició aquest divendres. Aquesta formació, que ja és un referent dins el sector, s’adreça a professionals i tècnics interessats en aprofundir en els principis científics i tecnològics que intervenen en la conservació i la qualitat de fruites i hortalisses després de la collita.
El curs té com a objectiu transferir el coneixement i actualitzar les competències tècniques en àmbits clau de la postcollita, com ara la fisiologia, la patologia, i maduració dels fruits, la gestió de la cadena de fred, les tecnologies d’envasat, o les estratègies per reduir pèrdues i millorar la sostenibilitat del sector.
Durant una setmana, els participants han pogut combinar sessions teòriques, pràctiques, resolució de casos pràctics i de demostració, impartits per l’equip investigador del Programa de Postcollita de l’IRTA, així com de la Universitat de Lleida i la Universidad Politécnica de Cartagena. També han visitat centrals hortofruticoles i instal·lacions de Mercarbana i del Port de Barcelona.

L’edició d’enguany ha comptat amb una participació molt diversa, tant pel perfil professional com per la procedència de les persones assistents. Prop del 50% dels participants provenien de fora d’Espanya, un fet que consolida el caràcter internacional del curs i posa de manifest l’interès creixent que desperta la recerca i la transferència de coneixement que es desenvolupa des de l’IRTA en aquest àmbit.
Aquest intercanvi d’experiències entre professionals, investigadors i tècnics de diferents països contribueix a enfortir la col·laboració entre el món científic i el sector productiu, i a fomentar una visió global dels reptes i oportunitats de la postcollita. El curs s’ha consolidat, així, com un espai privilegiat de formació i debat sobre els avenços que permeten millorar la qualitat dels aliments i reduir les pèrdues al llarg de la cadena de valor.
Amb aquesta vuitena edició, l’IRTA reafirma el seu compromís amb la transferència de coneixement i la formació tècnica especialitzada com a eines essencials per impulsar la innovació, la competitivitat i la sostenibilitat del sector hortofructícola.