L’IRTA celebra la XXX Jornada fructícola de l’IRTA a Mollerussa 2025, el punt de trobada de referència en innovació i transferència de coneixement del sector a Catalunya 

COMPARTEIX

D’esquerra a dreta Alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; Directora General d’Agricultura i Ramaderia, Rosa Altisent; director general de l’IRTA, Josep Usall i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú.

L’IRTA ha celebrat aquest any la trentena edició de la Jornada frutícola de l’IRTA a Mollerussa, la cita anual de referència per al sector de la fruita dolça, que té lloc a la Finca Experimental de Mollerussa. Després de tres dècades d’història, la jornada s’ha consolidat com un espai clau per a la transferència de coneixement i la innovació tecnològica en fructicultura, amb la participació d’uns 1.500 professionals del sector i 83 empreses especialitzades

Innovació i novetats en la recerca fructícola

Enguany, la jornada ha posat el focus en reduir els principals costos de producció. Entre les principals demostracions han destacat el robot recol·lector de fruita, una aposta pel salt tecnològic en la producció fructícola; la microaspersió contra gelades dins el projecte MICROGEL; i l’ús de tecnologies digitals com la polvorització variable o la nova aplicació mòbil FruitMeasureApp, basada en intel·ligència artificial per mesurar fruits al camp. També s’han presentat avenços en agricultura regenerativa, en la gestió eficient de l’aigua i en la lluita biològica contra plagues com la psil·la de la perera. A més, s’hi han abordat reptes de futur com l’impacte del canvi climàtic sobre la producció de fruita. 

Durant dos dies, els assistents han pogut conèixer les últimes novetats en recerca aplicada i tecnologies agrícoles, així com participar en demostracions de camp i debats tècnics. La finca ha acollit en una gran carpa prop d’un centenar d’estands empresarials, que han mostrat les darreres innovacions en maquinària, sistemes de reg, protecció vegetal i agricultura de precisió. 

Segons Luís Asín, “aquesta edició s’ha centrat a donar resposta als dos principals costos de la producció fructícola: la collita i l’aclarida, amb solucions tecnològiques que poden reduir despeses i millorar l’eficiència”. També ha destacat que “la jornada demostra com la recerca i la innovació aplicada poden transformar la manera de produir fruita, fent-la més competitiva i sostenible davant els reptes que suposa el canvi climàtic”. 

30 anys al costat acompanyant al sector

Com a preludi de l’esdeveniment, el 21 d’octubre va tenir lloc un acte institucional de celebració dels 30 anys de la jornada amb l’assistència de representants del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, l’Ajuntament de Mollerussa, la Diputació de Lleida i més d’un centenar d’empreses i personal investigador vinculat a la història de la fira. 

Josep Usall, director general de l’IRTA, ha destacat que les jornades són “un clar exemple de col·laboració entre la recerca, les empreses i el sector, tot formant un espai integral de relacions”. Segons Usall, “hem creat un equip conjunt entre les estacions de Mas Badia i Lleida per transferir al sector fructícola els resultats de recerca útils”, i ha remarcat que “fem recerca circular, generem coneixement i, en espais com aquest, veiem com la innovació té un impacte real al camp”. 

Des dels seus inicis, més de 280 empreses, 160 investigadors de l’IRTA i més de 300 ponències i demostracions han contribuït a fer de la Jornada Fructícola un espai únic de trobada a Europa, on la innovació es mostra directament a camp. Amb tres dècades d’experiència, la Jornada Fructícola de l’IRTA és avui una plataforma oberta per impulsar una fructicultura més eficient, sostenible i adaptada als nous reptes climàtics i de mercat. 

PUBLICAT EL

22/10/2025

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail