Estudiem l’aplicació de tecnologies i dissenyem metodologies per a l’obtenció i caracterització d’ingredients tecnofuncionals, biofuncionals i antimicrobians per a la seva integració en aliments i pinsos. Desenvolupem estratègies per millorar les propietats tecnofuncionals, nutricionals i bioactives, la seva vida útil i la seguretat química i microbiològica.
El programa de Funcionalitat i seguretat alimentàries aborda els reptes relacionats amb el desenvolupament i la producció d’aliments saludables i sostenibles, maximitzant-ne la vida útil i la seguretat alimentària. I ho fa aplicant estratègies de circularitat per a l’obtenció d’ingredients provinents de fonts sostenibles per a l’alimentació humana i animal.
Aprofitament i revaloritació de subproductes i excedents
Mitjançant el desenvolupament de processos d’extracció, fraccionament, purificació, i la caracterització de components biològics d’interès per al sector agroalimentari, inclosos nutrients (com per exemple, proteïnes i greixos), compostos bioactius i tecnofuncionals, i antimicrobians, principalment procedents de fonts sostenibles (com biorefineries).
Fonts alternatives de proteïna
Com les procedents de vegetals (“plant-based”), algues, insectes o microorganismes. Es tracta d’una estratègia per mitigar l’impacte ambiental i recuperar una alimentació més saludable. Això inclou la producció de biomassa (per exemple, microbiana), l’obtenció i la funcionalització d’ingredients i la seva aplicació en aliments innovadors per a l’alimentació humana i animal.
Desenvolupament, optimització i validació de mètodes analítics
Basats en tècniques cromatogràfiques, espectroscòpiques i sensors per detectar, identificar i quantificar compostos químics (nutrients, contaminants o bioactius). Mesures de la digestibilitat.
Tecnologies òmiques aplicades a la microbiologia alimentària
Per a la detecció ràpida, la identificació i la tipificació inequívoca de microorganismes responsables de l’alteració dels aliments o de toxiinfeccions alimentàries. Caracterització de la microbiota de l’ambient de processament i dels aliments, detecció de nínxols de contaminació persistent, caracterització de resistències i factors de virulència.
Bioconservació i bioconversió mitjançant l’ús de microorganismes
Probiòtics, cultius iniciadors i bioprotectors, i/o els seus metabòlits com a estratègia de bioconservació dels aliments i com a estratègia de funcionalització d’ingredients.
Disseny i avaluació d’estratègies d’higiene i tecnologies de processament i conservació d'aliments
Per millorar la seguretat química i microbiològica i allargar la vida útil dels aliments.
Microbiologia predictiva i avaluació de riscos
Desenvolupament i aplicació d’enfocaments emergents basats en la modelització del comportament microbià, per dissenyar eines de suport a la presa de decisions en la gestió de la seguretat alimentària.
Larrigaudière C; Vilaplana R; Recasens I; Soria Y; Dupille E
10.1002/jsfa.4094