• PROGRAMA

    Funcionalitat i seguretat alimentàries

  • PROGRAMA

    Funcionalitat i seguretat alimentàries

  • PROGRAMA

    Funcionalitat i seguretat alimentàries

Estudiem l’aplicació de tecnologies i dissenyem metodologies per a l’obtenció i caracterització d’ingredients tecnofuncionals, biofuncionals i antimicrobians per a la seva integració en aliments i pinsos. Desenvolupem estratègies per millorar les propietats tecnofuncionals, nutricionals i bioactives, la seva vida útil i la seguretat química i microbiològica.

El programa de Funcionalitat i seguretat alimentàries aborda els reptes relacionats amb el desenvolupament i la producció d’aliments saludables i sostenibles, maximitzant-ne la vida útil i la seguretat alimentària. I ho fa aplicant estratègies de circularitat per a l’obtenció d’ingredients provinents de fonts sostenibles per a l’alimentació humana i animal.

Centres on treballa el programa

COMPARTEIX

  • Aprofitament i revaloritació de subproductes i excedents

    Mitjançant el desenvolupament de processos d’extracció, fraccionament, purificació, i la caracterització de components biològics d’interès per al sector agroalimentari, inclosos nutrients (com per exemple, proteïnes i greixos), compostos bioactius i tecnofuncionals, i antimicrobians, principalment procedents de fonts sostenibles (com biorefineries).

  • Fonts alternatives de proteïna

    Com les procedents de vegetals (“plant-based”), algues, insectes o microorganismes. Es tracta d’una estratègia per mitigar l’impacte ambiental i recuperar una alimentació més saludable. Això inclou la producció de biomassa (per exemple, microbiana), l’obtenció i la funcionalització d’ingredients i la seva aplicació en aliments innovadors per a l’alimentació humana i animal.

  • Desenvolupament, optimització i validació de mètodes analítics

    Basats en tècniques cromatogràfiques, espectroscòpiques i sensors per detectar, identificar i quantificar compostos químics (nutrients, contaminants o bioactius). Mesures de la digestibilitat.

  • Tecnologies òmiques aplicades a la microbiologia alimentària

    Per a la detecció ràpida, la identificació i la tipificació inequívoca de microorganismes responsables de l’alteració dels aliments o de toxiinfeccions alimentàries. Caracterització de la microbiota de l’ambient de processament i dels aliments, detecció de nínxols de contaminació persistent, caracterització de resistències i factors de virulència.

  • Bioconservació i bioconversió mitjançant l’ús de microorganismes

    Probiòtics, cultius iniciadors i bioprotectors, i/o els seus metabòlits com a estratègia de bioconservació dels aliments i com a estratègia de funcionalització d’ingredients.

  • Disseny i avaluació d’estratègies d’higiene i tecnologies de processament i conservació d'aliments

    Per millorar la seguretat química i microbiològica i allargar la vida útil dels aliments.

  • Microbiologia predictiva i avaluació de riscos

    Desenvolupament i aplicació d’enfocaments emergents basats en la modelització del comportament microbià, per dissenyar eines de suport a la presa de decisions en la gestió de la seguretat alimentària.

  • 2010

    'Diffuse skin browning' in 1-MCP-treated apples: Etiology and systems of control

    Larrigaudière C; Vilaplana R; Recasens I; Soria Y; Dupille E

    10.1002/jsfa.4094
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.