El Grup Operatiu liderat i coordinat per ESPORC SA, amb la participació de l’Associació Catalana d’Aliments Compostos, juntament amb l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) com a centre tecnològic, ha posat en marxa el projecte pilot innovador Zeasec, una iniciativa pionera centrada en preservar la rendibilitat i la sanitat del blat de moro per a gra en un escenari de creixents episodis de sequera i escassetat hídrica.
Davant l’impacte creixent de la sequera i l’escassetat hídrica en el cultiu del blat de moro per a gra, ha arrencat el projecte pilot innovador Zeasec, una iniciativa que té com a objectiu millorar la sostenibilitat, la sanitat i la rendibilitat d’aquest cereal clau per al sector agroalimentari català.
“Amb Zeasec volem aportar coneixement aplicat per ajudar els agricultors a adaptar-se als nous escenaris derivats del canvi climàtic. Analitzarem l’impacte de l’estrès hídric sobre la producció i la presència de micotoxines, i avaluarem solucions com varietats resistents o cultius alternatius com el sorgo”, explica Joan Serra, investigador del programa de Cultius extensius sostenibles de l’IRTA.
Zeasec abordarà un dels principals reptes del cultiu del blat de moro: la contaminació per micotoxines —com les fumonisines—, que poden afectar la salut animal i comprometre la seguretat alimentària. Per fer-hi front, el projecte desenvoluparà eines pràctiques per estimar el risc de contaminació abans de la collita, facilitant així una gestió més eficient del gra.
El projecte també estudiarà:
“Generar dades útils i transferibles és clau per ajudar el sector a ser més resilient i competitiu. El blat de moro és fonamental per a la indústria porcina i la sobirania alimentària”, afegeix Serra.
Zeasec busca tenir un impacte positiu en tres àmbits:
Amb aquesta iniciativa, Catalunya s’anticipa a un dels grans reptes de futur del sector agroalimentari: produir més amb menys aigua, de forma segura i sostenible.
Actuació del Pla estratègic de la PAC 2023-2027 cofinançada per: