Zeasec, el projecte pilot innovador que aposta per la sostenibilitat dels cereals d’estiu per a gra davant la sequera

COMPARTEIX

El projecte avaluarà varietats resistents, cultius alternatius com el sorgo i estratègies de reg per reduir l’estrès hídric i el risc de micotoxines

El Grup Operatiu liderat i coordinat per ESPORC SA, amb la participació de l’Associació Catalana d’Aliments Compostos, juntament amb l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) com a centre tecnològic, ha posat en marxa el projecte pilot innovador Zeasec, una iniciativa pionera centrada en preservar la rendibilitat i la sanitat del blat de moro per a gra en un escenari de creixents episodis de sequera i escassetat hídrica.

Davant l’impacte creixent de la sequera i l’escassetat hídrica en el cultiu del blat de moro per a gra, ha arrencat el projecte pilot innovador Zeasec, una iniciativa que té com a objectiu millorar la sostenibilitat, la sanitat i la rendibilitat d’aquest cereal clau per al sector agroalimentari català.

“Amb Zeasec volem aportar coneixement aplicat per ajudar els agricultors a adaptar-se als nous escenaris derivats del canvi climàtic. Analitzarem l’impacte de l’estrès hídric sobre la producció i la presència de micotoxines, i avaluarem solucions com varietats resistents o cultius alternatius com el sorgo”, explica Joan Serra, investigador del programa de Cultius extensius sostenibles de l’IRTA.

Millorar la seguretat alimentària a través de la innovació agronòmica

Zeasec abordarà un dels principals reptes del cultiu del blat de moro: la contaminació per micotoxines —com les fumonisines—, que poden afectar la salut animal i comprometre la seguretat alimentària. Per fer-hi front, el projecte desenvoluparà eines pràctiques per estimar el risc de contaminació abans de la collita, facilitant així una gestió més eficient del gra.

El projecte també estudiarà:

  • L’impacte de diferents sistemes de reg sobre la sanitat del cultiu.
  • L’efecte de varietats amb cicles més curts per evitar els pics d’estrès hídric.
  • L’ús del sorgo per a gra com a cultiu alternatiu en escenaris de baixa disponibilitat d’aigua.

“Generar dades útils i transferibles és clau per ajudar el sector a ser més resilient i competitiu. El blat de moro és fonamental per a la indústria porcina i la sobirania alimentària”, afegeix Serra.

Un projecte amb impacte ambiental, econòmic i social

Zeasec busca tenir un impacte positiu en tres àmbits:

  • Ambiental: promovent un ús més eficient de l’aigua i explorant estratègies agronòmiques adaptades a la nova realitat climàtica.
  • Econòmic: reduint les pèrdues per contaminació del gra i optimitzant els recursos de producció.
  • Social: reforçant la seguretat alimentària i la salut animal mitjançant una millor qualitat del gra.

Amb aquesta iniciativa, Catalunya s’anticipa a un dels grans reptes de futur del sector agroalimentari: produir més amb menys aigua, de forma segura i sostenible.

Actuació del Pla estratègic de la PAC 2023-2027 cofinançada per:

Ministerio Agricultrua

PUBLICAT EL

07/08/2025

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail