Participar en un escape room tecnològic a la planta pilot d’elaboració de begudes i aliments de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries). Usar el gust, la vista i l’olfacte per a identificar, entre tres mostres de paté, quin s’ha elaborat amb un colorant natural desenvolupat als nostres laboratoris a partir d’un subproducte carni. Provar unes ulleres de realitat virtual per entendre on es focalitzen els ulls dels consumidors dins d’un supermercat. Identificar de manera pràctica les eines per validar que estem controlant adequadament la seguretat dels aliments que produïm. O conèixer de forma científica el càlcul de la data de consum preferent dels productes per contribuir a minimitzar-ne el malbaratament.
Són algunes de les experiències que van viure la seixantena de professionals de diferents empreses agroalimentàries catalanes que ahir van participar a la jornada d’innovació organitzada per la nostra àrea d’Indústries Alimentàries al centre IRTA-Monells.
La trobada, que va esgotar totes les places disponibles, va ser una oportunitat per a compartir necessitats i reptes entre els professionals de la investigació i els de les empreses.
“Ens agradaria que totes les persones marxin amb experiències que els generin idees de col·laboració”, va destacar la coordinadora de la trobada, Brigitte Martínez, que és tècnica d’innovació del programa de Qualitat i tecnologia alimentàries de l’IRTA.
A més de submergir-se en les instal·lacions de l’IRTA, la seixantena de professionals que van formar part de l’esdeveniment també van poder escoltar una ponència a càrrec de Beatriz Romanos, impulsora de negoci i innovació a la indústria alimentària, i també van presenciar una taula rodona entre els representants dels cinc clústers d’alimentació de Catalunya (Foodretail, Innovi, Food Service, INNOVACC i Packaging Cluster).
“Innovació no és només desenvolupar productes o adoptar tecnologies, sinó que també és una manera de pensar, de llegir els contextos en què tenen lloc els canvis, i de posicionar-nos de cara al futur”, va dir Romanos, que va presentar projectes innovadors com per exemple cacau o cafè cultivats en laboratoris per reduir l’impacte ambiental del seu procés de producció.
En aquest sentit, la presidenta de Food Service, Judith Viader, va destacar que, a casa nostra, la transferència de coneixement de la recerca a l’empresa és encara tot un repte, i que hi ha moltes qüestions al territori que cal solucionar, com la gestió dels residus. “Al Food Service ens ha funcionat molt bé que l’IRTA formi part de la nostra junta”, va afegir.
Tant Viader com els altres representants dels clústers van aportar idees sobre com apropar els centres d’investigació a les empreses.
“Des de la recerca i la innovació hem de parlar més amb les empreses, entendre millor els seus reptes, i explicar millor quines tecnologies i capacitats tenim i quina formació podem oferir”, va concloure al final de jornada la coordinadora de l’Àrea d’Indústries Alimentàries de l’IRTA, Sara Bover.
Cap dels programes Qualitat i tecnologia alimentàries i Funcionalitat i seguretat alimentàries / Microbiologia predictiva i avaluació del risc / Coord. de l'Àrea d'Indústries Alimentàries