Reforcem el talent científic concedint 43 ajuts en el marc dels Incentius a la Recerca durant el 2025

COMPARTEIX

Enguany hem afegit una nova línia d’ajut destinada a la mobilitat de personal tècnic de suport directe a la recerca

Aquest 2025, des de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries) hem atorgat 43 ajuts en el marc dels Incentius a la Recerca, una iniciativa que impulsem dins la Direcció Científica per reforçar el desenvolupament professional del nostre personal i enfortir la capacitat científica de l’Institut.

Des que vam iniciar aquest programa el 2021, s’ha anat consolidant com una eina que ens permet fomentar l’excel·lència i facilitar l’intercanvi de coneixement entre programes i centres.

Promovem la mobilitat per afavorir el creixement científic

Des de la Direcció Científica reconeixem el valor que tenen les estades en altres institucions i els intercanvis científics per ampliar perspectives i competències.

Per això, hem concedit 4 ajuts perquè personal investigador amb posicions consolidades o en vies de consolidació pugui realitzar estades d’entre un i tres mesos en centres de recerca internacionals. Paral·lelament, hem volgut reforçar les oportunitats de la gent que es troba en etapes inicials de la carrera científica, i per això hem atorgat 9 ajuts a doctorands i doctorandes del nostre Institut per a fer estades d’entre tres i quatre mesos.

Creem un nou ajut per al personal tècnic de suport directe a la recerca

Aquest any hem creat, per primer cop, una línia d’ajut específica per al personal tècnic que dona suport directe a la recerca. Amb aquesta iniciativa volem facilitar estades curtes en altres instal·lacions de l’IRTA, afavorint que el personal pugui reforçar la seva formació i ampliar habilitats en entorns diferents. En aquesta primera edició hem concedit ajuts, que han impulsat l’intercanvi intern de coneixement entre programes i centres.

Al laboratori de bioquímica del programa d’Aqüicultura de l’IRTA la Ràpita cada vegada és més necessari analitzar aminoàcids, un procés que fins ara es derivava a l’IRTA Mas Bové. Amb l’objectiu de reduir costos i temps, van decidir adquirir el coneixement necessari per poder dur a terme l’anàlisi directament al seu laboratori. És en aquest context que la tècnica de laboratori Marta Sastre va optar per desplaçar-se al programa de Producció de remugants per aprendre el procés gràcies a aquest ajut.

Del 27 al 31 d’octubre, la Marta va treballar amb l’equip de Producció de remugants per aprendre el procediment complet d’anàlisi d’aminoàcids mitjançant HPLC, amb la finalitat de poder-lo replicar després al seu centre.

Gràcies a l’estada, el seu equip podrà realitzar internament tota la preparació de les mostres abans d’enviar-les al cromatògraf, fet que permetrà reduir costos, estalviar temps i guanyar autonomia en el procés analític. La Marta argumenta que “sempre hi ha manuals on expliquen com fer la tasca, però fer-ho una mateixa en persona ajuda molt més entendre el procés i saber com reaccionar si sorgeixen imprevistos”.

La tècnica de laboratori i camp Cristina Valero, en canvi, està realitzant l’estada en dies flexibles entre els mesos de juny i desembre. “Aquest és un dels aspectes que destacaria positivament de l’estada: poder adaptar-la a les teves necessitats i a les del centre on vas a fer-la”, explica.

La Cristina forma part del programa de Sostenibilitat en biosistemes a l’IRTA Cabrils, i està aprofitant l’ajut per anar a l’IRTA-CRAG, on reforça la seva formació en tècniques moleculars, especialment en extracció d’ADN, genotipat i fenotipat. Hi assisteix quan al laboratori es duen a terme aquestes tasques, fet que li permet integrar-se en la dinàmica de l’equip del CRAG i aprendre de primera mà.

Per a ella, aquests ajuts són essencials perquè “el personal tècnic tingui eines reals per seguir creixent professionalment” i perquè l’IRTA continuï enfortint “la seva xarxa interna de coneixement”.

Donem suport a projectes de recerca amb la contractació de personal investigador en formació

Els Incentius a la Recerca també inclouen el suport a projectes de recerca mitjançant la contractació de personal investigador en formació. Aquest suport es dirigeix tant a personal incorporat a través d’una ajuda Ramon y Cajal com a personal amb posicions consolidades o IRTA Consolida.

En aquesta edició hem concedit 5 ajuts vinculats a personal Ramon y Cajal i 6 ajuts destinats a personal investigador amb posicions permanents consolidades o IRTA Consolida, repartits en els programes de Fructicultura, Nutrició Animal, Sanitat Animal, Funcionalitat i Seguretat Alimentària i Postcollita.

També hem donat suport a 14 projectes vinculats als 8 Objectius del Pla Estratègic 2024–2027. Enguany hem rebut sol·licituds per a 7 d’aquests objectius, totes presentades conjuntament per parelles investigadores de diferents programes, reforçant la col·laboració transversal.

Les propostes se centren en àmbits com la transformació digital, la gestió de l’aigua, el segrest de carboni, la valorització de residus, la proteïna alternativa, la salut i el benestar animal o la resiliència davant riscos biològics emergents.

Amb aquesta edició, els Incentius a la Recerca continuen consolidant-se com a eina clau de suport al desenvolupament del personal. Aquest conjunt d’actuacions ens permet donar resposta a necessitats reals dels equips, a més de reforçar els projectes de l’IRTA amb la voluntat d’assolir els objectius plantejats.

PUBLICAT EL

10/12/2025

Personal relacionat

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail