A finals de febrer, vam assistir a la conferència final del projecte europeu Community on Food Consumer Science (COMFOCUS), celebrada a Wageningen (Països Baixos). Aquest projecte ha tingut com a objectiu integrar infraestructures de recerca en l’àmbit multidisciplinari de la ciència del consumidor d’aliments, promovent el seu ús òptim i el seu desenvolupament conjunt.
COMFOCUS està format per un consorci de 14 institucions europees, entre universitats, instituts de recerca i empreses del sector, incloent-hi l’IRTA, sota la coordinació del nostre investigador Luis Guerrero, del programa Qualitat i Tecnologia Alimentàries. A través del projecte, s’han ofert serveis i recursos d’alta qualitat per a la comunitat acadèmica i el sector privat, i s’ha treballat per harmonitzar i professionalitzar la recerca en ciència del consumidor a Europa, seguint els principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable & Reusable) i els criteris de Recerca i Innovació Responsable (RRI).
La nostra investigadora Leontina Lipan, del programa de Fructicultura (IRTA Mas Bové), va participar en la conferència com a beneficiària del projecte, després de ser seleccionada en una convocatòria oberta de COMFOCUS. Això li va permetre fer una estada de recerca a la Psychology Research Infrastructure (PRI) de la Universitat de Surrey (Regne Unit), on va treballar amb tecnologia eye tracking per estudiar la valorització de les avellanes cultivades al Priorat. La seva investigació té com a objectiu promoure el consum d’avellanes de producció local, potenciant la seva comercialització i aprofitant el turisme enològic de la zona per atraure consumidors locals i internacionals. Els resultats d’aquest estudi es presentaran pròximament.
A més, des de l’IRTA Monells, vam acollir un total d’11 investigadors en formació que van fer estades d’entre dues i quatre setmanes per estudiar diferents aspectes del comportament del consumidor. Durant aquest període, vam reclutar més de 1.000 consumidors que van participar en nombrosos estudis relacionats amb la neurociència del comportament, realitzats en condicions controlades i en entorns simulats mitjançant realitat virtual i sales immersives.
La conferència final de COMFOCUS va abordar temes clau com l’accés obert a la investigació i la interoperabilitat de dades. Es van presentar ponències d’experts i es va organitzar un panell de discussió sobre noves metodologies en ciència del consumidor. També es van dur a terme tallers pràctics sobre tecnologies emergents aplicades a l’estudi del comportament del consumidor, com la realitat virtual, el eye tracking i l’encefalografia (EEG), eines que estan revolucionant la recerca en el consum d’aliments i permeten un anàlisi més precís de l’experiència i les preferències dels usuaris.
La cloenda de COMFOCUS deixa com a llegat una xarxa de recerca col·laborativa i metodologies innovadores que continuaran beneficiant tant la comunitat científica com la indústria agroalimentària.
El projecte COMFOCUS ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea sota l’acord de subvenció n.º 101005259.