Una conferència sobre el paper de la producció animal per a la sostenibilitat dels sistemes alimentaris, i una altra sobre l’efecte de les tensions geopolítiques en la comercialització de la carn, han servit aquest dilluns per a inaugurar la setanta-unena edició del congrés internacional de Ciència i Tecnologia de la Carn (ICoMST), la trobada científica de referència mundial en l’àmbit de la carn, que en aquesta ocasió hem organitzat des de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) i que se celebra a l’Auditori Palau de Congressos de Girona durant tota la setmana.
En un moment en què els grans desafiaments globals, com el canvi climàtic, la digitalització o la competència internacional pels recursos marquen l’agenda dels sistemes alimentaris, el congrés reuneix fins divendres mig miler d’experts procedents de centres de recerca, universitats i empreses d’una quarantena de països per analitzar i dibuixar el futur del sector.
Sota el lema “Real meat, real care”, l’edició d’enguany vol posar en valor la carn autèntica, de qualitat, segura i produïda amb respecte pel benestar animal, el medi ambient i la societat. És per això que, durant tots aquests dies, s’abordaran aspectes com la sostenibilitat ambiental en la producció càrnia, les tendències més innovadores a la indústria de la carn, la manera com el benestar animal afavoreix la qualitat dels productes, o les preferències dels consumidors, tal com desgrana el programa del congrés.
A la inauguració de l’ICoMST hi han assistit diversos representants d’institucions gironines, com Xavier Aldeguer Manté, quart tinent d’alcaldia de l’Àrea de Talent, Innovació, Salut i Comunitat de l’Ajuntament de Girona, i Gemma Geis i Carreras, vicepresidenta segona de la Diputació de Girona. Així mateix, hi ha sigut present el director general de l’IRTA, Josep Usall i Rodié, que ha manifestat que “el sector carni té el repte de preservar la tradició i alhora investigar i innovar per a un demà sostenible”.
Així mateix, Usall ha destacat la llarga trajectòria de l’IRTA en la recerca i la innovació sobre la carn, en estreta vinculació amb el territori i el sector, que l’organització duu a terme des del seu naixement, fa quaranta anys.
“Des de l’IRTA treballem perquè es pugui produir carn de qualitat, segura i sostenible, estudiant des de la genètica i la nutrició dels animals, fins a la classificació de la carn amb tecnologies punteres, passant per la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a les explotacions ramaderes o la producció de biogàs. Així mateix, apostem fermament pel benestar animal i volem demostrar com impacta positivament en la qualitat de la carn”, ha explicat.
Per la seva banda, la presidenta del congrés, Maria Font, que és investigadora del programa de Qualitat i tecnologia alimentàries de l’IRTA, ha detallat que s’hi faran més de tres-centes cinquanta presentacions científiques, així com dues jornades de connexió amb la indústria. “A més, el dimecres sortirem de l’Auditori Palau de Congressos per a visitar diverses empreses catalanes del sector carni i mostrar als nostres companys d’arreu del món la cultura i el patrimoni català i gironí”, ha afegit.
La ponència inaugural ha estat a càrrec de Louise Fresco, qui va ser subdirectora general de la FAO i que és membre del Consell Científic Assessor de l’IRTA. Fresco ha destacat el paper clau de la carn per a l’existència dels éssers humans, ja que, com ha remarcat, començar-ne a consumir va contribuir al creixement del cervell, alhora que la caça va fer imprescindible treballar de manera col·laborativa. Així mateix, ha posat en relleu el valor nutricional de la carn per a determinats grups de població, com les dones embarassades i les que alleten, els infants i les persones que es troben a la tercera edat.
Per a l’exsubdirectora general de la FAO, aturar la desforestació destinada a produir aliments per a animals; minimitzar les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH); continuar progressant en l’àmbit del benestar animal, i aprofitar al màxim tots els productes dels animals són alguns dels principals reptes del sector. “No es pot generalitzar sobre la manera com produïm arreu del món, però hi ha una llei bàsica, que és l’optimització dels recursos”, ha dit. La digitalització, ha afegit, és una oportunitat en aquest sentit. Així mateix, ha afirmat que no es pot parlar d’economia circular sense incloure-hi els animals.
Precisament, l’investigador de l’IRTA Ricard Bou ha parlat aquest matí sobre l’aprofitament dels coproductes de la carn, com el cervell, el fetge, o els ronyons, el consum humà dels quals és minoritari. Bou ha explicat que aquests òrgans es poden processar i utilitzar per a usos biomèdics, farmacèutics i per a l’obtenció d’ingredients tant per a l’alimentació humana com animal. També ha posat com a exemple els múltiples usos que té el col·lagen, amb el qual es fabriquen una gran quantitat de biomaterials.
Igualment, a la inauguració del congrés hi ha participat Jorge Correa, investigador del Consell Canadenc de la Carn, el qual ha fet referència als grans reptes del comerç mundial de la carn, entre els quals, els efectes de les tensions geopolítiques i les guerres. Correa ha recordat que el mercat de la carn està valorat en 1,45 trilions de dòlars, i que dona feina directa a 2,2 milions de persones, tot i que ha remarcat que, precisament, els llocs de treball són un dels grans desafiaments del sector: “Necessitem treballadors, i la nostra indústria de la carn no és sexy". De fet, la percepció social sobre la producció i el consum de carn ha centrat també les preguntes que els assistents han fet a Fresco i Correa, i serà una qüestió que es tractarà al llarg del congrés en ponències específiques.
L’ICoMST es tancarà divendres amb una taula rodona sobre el futur del sector i de la recerca en l’àmbit de la carn, en què participaran representants de les anomenades Declaració de Dublín i Crida a l’Acció de Denver, que defensen la ramaderia sostenible i fan valdre el seu rol social, i que, sobretot, demanen a les administracions que fonamentin les seves decisions en la màxima evidència científica.