L’IRTA porta la seva innovació a Aquaculture Europe 2025, el gran congrés europeu d’aqüicultura

COMPARTEIX

València s’ha convertit aquesta setmana en la capital europea de l’aqüicultura amb la celebració del congrés Aquaculture Europe 2025. L’esdeveniment reuneix científics, investigadors i empreses per analitzar els avenços d’un sector que ja supera la pesca tradicional en producció de peix. Durant quatre dies, el Palau de Congressos de València acull un programa que situa la ciutat al centre del debat internacional sobre aliments sostenibles.

El congrés s’està duent a terme entre el 22 i 25 de setembre i compta amb la participació de més de 3.000 especialistes en sessions científiques, fòrums de debat i una fira comercial internacional. Aquesta fira inclou prop de 800 comunicacions científiques i 200 expositors que presenten solucions i innovacions per a la producció aqüícola. La cita se centra en abordar la sostenibilitat ambiental, econòmica i social dels ecosistemes marins i la seva relació amb la creixent demanda mundial de productes del mar.

Professionals de l’IRTA porten la seva expertesa a Aquaculture Europe 2025

Aquesta edició compta amb la participació de fins a 11 professionals de l’IRTA, incloent-hi investigadors, postdocs i estudiants, així com Cristóbal Aguilera i Ricard Carbó, en una trobada que cada dos anys viatja per diferents ciutats europees.

Cristóbal Aguilera, gestor d’Innovació de l’àrea de Producció Animal de l’IRTA i integrant de la plataforma IRTAmar®, destaca la importància de la trobada: “Aquaculture Europe és clau per donar a conèixer la plataforma IRTAmar® perquè hi presentem noves funcionalitats, com una capa sensòrica, un sistema avançat de control de processos i una primera aplicació d’intel·ligència artificial. Aquesta versió millorada aporta més robustesa i fiabilitat, i el fet de mostrar-la en un congrés que reuneix tots els centres de recerca en aqüicultura permet que molts investigadors i professionals descobreixin una tecnologia que els pot ser realment útil.”

Presentació de projectes i reconeixements

En el marc del congrés també s’ha fet la presentació del projecte Blueboost, a càrrec de Neil Duncan, investigador especialitzat en reproducció i cultiu de peixos del programa d’Aqüicultura de l’IRTA. El projecte té com a objectiu demostrar que el cultiu d’una àmplia gamma d’espècies de baix nivell tròfic pot impulsar l’aqüicultura europea d’aliments i pinsos sostenibles, reduir l’empremta ambiental i avançar cap a una economia blava d’aqüicultura neutra en carboni.

D’altra banda, el congrés ha reconegut la tasca de Carl John Saromines, investigador predoctoral en nutrició de peixos del programa d’Aqüicultura de l’IRTA, que ha rebut el premi “Student Spotlight Award” per la seva recerca “Mushroom meal as an alternative aquafeed protein ingredient: impact on growth performance and gut microbiome of rainbow trout Oncorhynchus mykiss”.

Sobre aquest reconeixement, Silvia Torrecillas, investigadora especialitzada en nutrició i salut al Programa d’Aqüicultura, en destaca la importància: “És un reconeixement molt rellevant perquè li dona visibilitat internacional i posa en valor el seu esforç i entusiasme. El seu treball és especial perquè transforma un subproducte que abans es llençava en un ingredient útil i beneficiós per a l’alimentació dels peixos. És un exemple perfecte d’economia circular i de recerca amb impacte real. Per això, aquest premi no només reconeix la feina del Carl, sinó també el concepte innovador que hi ha darrere del projecte.”

La presència de l’IRTA a Aquaculture Europe 2025 posa de manifest el compromís de l’Institut amb una aqüicultura més sostenible, innovadora i connectada internacionalment. La participació en projectes europeus, la presentació de noves tecnologies i el reconeixement al talent jove evidencien la contribució de l’IRTA al progrés d’un sector clau per a garantir l’alimentació del futur.

PUBLICAT EL

24/09/2025

PROGRAMES

Personal relacionat

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail