El sistema agroalimentari actual a Catalunya s’enfronta a diferents reptes que amenacen la seva sostenibilitat mediambiental, econòmica o social. Les dinàmiques de transició són una bona metodologia per a fer front a la situació, i és per això que l’IRTA ha promogut unes jornades de reflexió amb el títol “Dinàmiques de transició per a un món més sostenible” que han tingut lloc els dies 1, 2 i 3 de febrer al Palau Macaya de Barcelona i que poden ser el punt de partida per, juntament amb altres estaments i iniciatives, explorar i accelerar nous escenaris.
Les sessions han tingut tres grups de treball temàtics: residus, aigua i sobirania alimentària que han arribat a diverses conclusions, entre les quals destaquen:
Les jornades han servit per conèixer les metodologies de la “Teoria de la Transició” i han estat conduïdes pels investigadors del DRIFT (Dutch Research Institute for Transitions) Derek Loorbach i PJ Beers.
La sessió de dimecres va servir per conèixer a nivell conceptual aquesta teoria i la seva aplicació al sistema agroalimentari. Segons els investigadors del DRIFT, per tal d’assolir un sistema sostenible és necessari iniciar dinàmiques de transició enfocades cap a un nou sistema, el que implica sovint canvis disruptius. En aquest sentit, han explicat quina és la metodologia per gestionar amb èxit aquesta transició no lineal.
Els sistemes es converteixen en insostenibles perquè són tancats i no s’adapten als canvis, i això provoca inestabilitat. El DRIFT proposa fer una recerca analítica, avaluativa i experimental a través de la qual cal identificar qui contribueix a la transició, els rols dels actors, governs, etc. L’objectiu és crear un espai on es qüestioni el sistema i es dissenyin alternatives. Crear un espai físic, una xarxa per conèixer el problema abans d’implementar la solució. Cal deixar de preguntar-se si “estem fent les coses bé” per passar a qüestionar-se si “està bé el què estem fent?”.
A través de la participació i l’experimentació en múltiples fases i nivells, tenint en compte les accions a llarg i curt termini, basant-se en la crítica i la reflexió entorn als problemes estructurals del sistema, es crearan les condicions que contribueixin a la transició.
La jornada ha aplegat representants rellevants dels estaments directament implicats en el nostre sistema agroalimentari: membres destacats de l’administració catalana, de les seves universitats i centres de recerca, associacions empresarials, ONGs i sindicats. El dia de la cloenda, la Hble. Sra. Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Meritxell Serret va dirigir una reflexió a l’audiència i va cloure les jornades el Director General de l’IRTA, el Dr. Josep M. Monfort.