L’assaig de l’IRTA per rejovenir els ametllers de regadiu reprèn la recollida de dades després del període de sequera

COMPARTEIX

La parcel·la demostrativa amb més de 200 arbres torna a estar a punt per estudiar les estratègies de longevitat i productivitat d’aquest cultiu

D’aquí a un any es podran obtenir els primers resultats econòmics i en dos anys els de productivitat

Des de fa un parell de dècades, diversos agricultors catalans i espanyols han posat en marxa plantacions d’ametllers de regadiu en lloc de secà. L’objectiu ha estat intensificar-ne el conreu, perquè s’ha vist que és rendible i permet competir amb els grans productors dels Estats Units. Amb tot, aquest tipus de maneig pot causar un envelliment prematur de l’arbre, cosa que ja s’està veient en aquells que es van plantar a principis del segle XXI. Davant d’aquesta situació, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha treballat els darrers dos anys per preparar una finca on s’avaluïn diferents estratègies per rejovenir o renovar els ametllers de regadiu. La sequera del 2023 i principis del 2024 ha impedit dur a terme a les estratègies que s’havien plantejat inicialment, però ara la finca ja es troba de nou al punt zero: els arbres que acull estan a punt per reprendre els assajos amb l’aigua necessària.

En concret, en el marc del projecte demostratiu Novametller, els investigadors del grup de Fruita seca del Programa de Fructicultura de l’IRTA han dissenyat quatre actuacions per veure com afecten la longevitat, la renovació i la productivitat d’aquests cultius. Una d’elles és arrancar els arbres i plantar-ne de nous. La segona és fer una poda molt severa, anomenada esmotxat, que rebaixa fins a un terç l’alçada total de l’arbre, el qual emet després un gran nombre de branques noves entre les quals s’escullen les millors. La tercera opció és donar més aigua a l’arbre original. Finalment, la quarta opció és regar-lo amb normalitat i utilitzar-lo com a testimoni.

Tot plegat s’havia dut a terme i ara es reprendrà en una parcel·la d’una hectàrea a la finca experimental que l’IRTA té a les Borges Blanques. En total, hi ha 277 ametllers de sis varietats diferents. “Ara ho tenim de nou tot establert i començarem a fer les primeres avaluacions en condicions d’assaig. Els primers resultats productius arribaran en dos anys, mentre que d’aquí a un any ja en tindrem d’econòmics”, detalla Xavier Miarnau Prim, investigador del grup de Fruita seca i responsable de Novametller.

Mentrestant, la finca ja és un espai que serveix d’itinerari formatiu per ajudar els agricultors, i la informació inicial generada pel projecte s’està transferint al sector a través de jornades i visites de camp.

Per a més informació sobre Novametller, consulteu-ne l’enllaç de RuralCat.

Activitat finançada a través de l'Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.

PUBLICAT EL

14/06/2024

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.