Desplegar menú lateral
25/05/2023

Una vida més longeva per als ametllers de regadiu

El projecte demostratiu Novametller ha creat una parcel·la experimental des d’on transferir al sector les millors pràctiques per renovar i/o rejovenir les parcel·les d’ametller de regadiu

Des de fa uns anys, l’ametller es considera com un dels conreus de més èxit a Catalunya i la resta de l’Estat, i el seu potencial productiu encara es troba en creixement. Però les plantacions d’ametller que van fer el pas de secà a regadiu a principis del segle XXI s’acosten al final de la vida útil dels seus arbres.

Per aquest motiu, a través del projecte demostratiu Novametller l’IRTA ha treballat per obtenir i transferir al sector productiu informació sobre les eines disponibles per renovar i/o rejovenir les plantacions d’ametller de regadiu que s’apropen al seu envelliment. En aquest sentit, s’han avaluat pràctiques com l’arrancada de la plantació, l’esmotxat o la poda severa, i l’increment del reg per tal de vigoritzar els arbres. Tot plegat, per fer més longeva la vida dels arbres i obtenir una productivitat més llarga dels ametllers.

Aquestes proves s’han portat a terme en una parcel·la demostrativa situada a la Finca Experimental de l’IRTA a Les Borges Blanques (Lleida), que pot servir d’itinerari formatiu per ajudar als agricultors. La informació generada pel projecte també s’ha transferit al sector a través de diverses jornades, visites de camp, documents tècnics i vídeos.

“El cultiu de l’ametller pot ser rentable econòmicament, sempre que es realitzi un maneig correcte i eficient, i això ha passat necessàriament per la transformació del cultiu de secà a regadiu i la intensificació de la seva producció” destaca Xavier Miarnau, investigador del programa Fructicultura a l’IRTA. Amb el coneixement aconseguit per Novametller, els agricultors podran fer més profitosos els seus cultius mentre s’acosta l’envelliment natural de les parcel·les, a la vegada que milloren la sostenibilitat econòmica i ambiental de la seva producció.


El projecte “Rejoveniment i renovació de plantacions d’ametller en regadiu (Novametller) és una activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.