IRTA (Albert Gurri)
El blat dur és un cereal à mpliament utilitzat en la conca Mediterrà nia per elaborar la pasta, cuscús, sèmola i altres productes. Es tracta d'una espècie conreada principalment en secà , amb precipitacions molt irregulars, de manera que els rendiments són també molt variables.
El blat dur va ser domesticat fa uns 10.000 anys a la zona compresa entre l'antiga Mesopotà mia i el golf Pèrsic, i va anar avançant d'est a oest fins a arribar a la penÃnsula Ibèrica fa uns 7.000 anys. En aquest "viatge", la natura i els agricultors van anar seleccionant i millorant les varietats, adaptant-les a les condicions climà tiques de cada zona.
Amb l'arribada de l'anomenada 'Revolució Verda' a mitjans del segle passat es van desenvolupar varietats molt millorades pel que fa a la seva productivitat i també molt uniformes, el que va fer que els agricultors les adoptessin massivament i va provocar el declivi de les varietats locals, portant al seu abandonament progressiu i a cultivar-les de forma gairebé testimonial.
No obstant això, aquestes varietats posseeixen carà cters genètics molt interessants que poden ser incorporats a les varietats modernes perquè els confereixin millors aptituds davant de la sequera, malalties, etc., caracterÃstiques molt interessants per les condicions de cultiu actuals i futures de la conca mediterrà nia.
Per a això és necessari caracteritzar les varietats locals mediterrà nies a fi de poder determinar la presència dels al·lels interessants que puguin ser incorporats a les varietats comercials habitualment utilitzades. Aquesta ha estat l'objectiu del treball dels investigadors de l'IRTA i de la Universitat de Cornell (USA), detectar al·lels i els seus marcadors moleculars associats per a aquests carà cters d'interès, que permetin desenvolupar varietats de blat dur adaptades a escenaris de canvi climà tic (pluviometria irregular i augment de les temperatures).
A partir d'una col·lecció de 172 varietats locals de blat dur els investigadors de l'IRTA i de la Universitat de Cornell van identificar 245 associacions entre regions genòmiques i carà cters d'interès comercial com el rendiment i els seus components, la fenologia del cultiu o la producció de biomassa. En un estudi posterior, el mateix equip va demostrar que les diferències observades entre les varietats locals de la mediterrà nia oriental (major nombre d'espigues i de grans per unitat de superfÃcie i major durada de l'ompliment del gra) i occidental (cicle més llarg a floració i grans més pesats), tenen un fonament genètic a causa de la major freqüència de marcadors genètics associats a cadascuna d'aquestes caracterÃstiques segons la zona d'origen de les varietats.
Aquesta investigació de l'IRTA i la Universitat de Cornell ha permès identificar marcadors útils que podran ser usats pels milloradors per augmentar els rendiments de les varietats de blat dur en ambients mediterranis.