Es constitueix el Comitè Estratègic del HUB de Sanitat Vegetal de Catalunya amb un pla d’actuació per afrontar els reptes del sector
COMPARTEIX
Aquest dilluns 7 de juliol ha tingut lloc la constitució del Comitè Estratègic del HUB de Sanitat Vegetal de Catalunya, un projecte impulsat conjuntament per l’IRTA i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) que treballa per afrontar els reptes en sanitat vegetal, optimitzar recursos i desenvolupar solucions sostenibles per al territori.
El Comitè Estratègic està format per representants del DARPA, l’IRTA, els Grups d’Assessors en Gestió Integrada de Plagues (GIP) i l’equip de coordinació del HUB. En formen part:
DARPA
Rosa Altisent, directora general d'Agricultura i Ramaderia
Neus Ferrete, subdirectora general d’Agricultura
Anna Lekunberri, cap de Sanitat Vegetal
Laura Estrades, cap de Secció de Prevenció i Lluita Fitopatològica
IRTA
Josep Usall, director general de l’IRTA
Jordi Riudavets, cap del programa de Protecció Vegetal Sostenible
Luís Asin, cap del programa de Fructicultura
Representants de Grups d’Assessors en GIP
Tomàs Zaragoza (Cítrics)
Cesar Saiz (Fruita de Llavor a Girona)
Pere Mas (Fruita de Llavor a Lleida)
Marc Nart (Fruita de Pinyol)
Cristina Pozo (Horta a Girona)
Merxe Ferreira (Horta a Barcelona)
Aida Sala (Horta a Lleida)
Coordinació del HUB
Montse Matas (Coordinadora tècnica d’horta)
Jordi Cambray (Coordinador tècnic de fruita de pinyol i cítrics)
Carlos Faro (Coordinador tècnic de fruita de llavor a Lleida)
Mireia Puig (Coordinadora tècnica de fruita de llavor a Girona)
Carla Casals (Adjunta a la Coordinació del HUB Sanitat Vegetal)
Neus Teixidó (Coordinadora del HUB Sanitat Vegetal)
En aquesta primera reunió del Comitè Estratègic es va presentar i aprovar el Pla d’Actuació per als cultius de la fruita de pinyol, fruita de llavor, cítrics i horta. Aquest, recull la recerca actual en sanitat vegetal per a cada cultiu a Catalunya, així com les accions prioritàries a executar per donar resposta als principals reptes del sector.
També es va fer una revisió de les actuacions dutes a terme durant el primer període d’execució del HUB, entre les quals destaquen:
la constitució dels Grups en GIP dels cultius de fruita de llavor, fruita de pinyol, horta i cítrics.
identificació dels reptes i mancances d’eines per a cada cultiu.
constitució dels Comitès de Coordinació (Horta, Cítrics i Fruita Dolça) i dels grups de treball per a cadascun dels reptes plantejats.
Jornades obertes al Sector per als cultius de Fruita Dolça i Horta per transferir la informació tècnica més rellevant d’acord amb els reptes de cada cultiu. Entre altres seminaris específics de plagues i malalties d’interès.
Accions de futur
Amb aquesta trobada es culmina la constitució de l’estructura del HUB de Sanitat Vegetal. De cara al futur, està previst ampliar l’estructura a altres cultius importants a Catalunya, per tal de tenir-los a la llarga tots inclosos. En aquest context cal remarcar que el cultiu de la fruita seca ja s’està començant a iniciar aquest 2025.