El passat 24 de gener, a les instal·lacions d’IRTA Agrònoms, es va constituir el Comitè de Coordinació de Fruita Dolça del HUB de Sanitat Vegetal. Aquest comitè és l’ens encarregat de discutir i elaborar propostes d’actuació per fer front als reptes fitosanitaris que afecten els cultius de fruita dolça a Catalunya.
El Comitè està integrat per representants dels agents implicats en sanitat vegetal: el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de Catalunya (DARPA), assessors en gestió integrada de plagues (GIP), Col·legis Oficials d’Enginyers Tècnics AgrÃcoles i Agrònoms, representants sectorials (Unió de Pagesos, JARC, FCAC, AFRUCAT), representants d’empreses del sector (AEPLA i IBMA), aixà com l’IRTA i els Coordinadors/es del HUB. Tot i que en aquesta primera sessió no hi va haver representació d’experts cientÃfics, està previst que en futures reunions també s’hi incorporin per aportar la seva expertesa.
Grups de treball per afrontar els reptes fitosanitaris
En base a les prioritats identificades pels assessors en GIP de Fruita Dolça mitjançant una enquesta prèvia, el Comitè va acordar la creació de diversos grups de treball centrats en problemà tiques especÃfiques per cada tipologia de cultiu. Per fruita de pinyol van ser els següents: mosca de la fruita, trips, models agrometeorològics (Grafolita), un grup per Rhizopus spp., Monilinia spp.i Geotrichum spp., malalties de coll, pugons i cuc capgròs. Pel que fa a la fruita de llavor els grups van ser el de mosca (Ceratitis capitata), pugons (Dysaphis plantaginea i Eriosoma lanigerum), Lepidòpters (Cydia pomonella), el de Colletotrichum i Alternaria, talpons, tigre de la perera, psil·la, estemfiliosi de la perera i foc bacterià . La seva missió serà elaborar accions concretes que ofereixin eines efectives per a la gestió d’aquests desafiaments fitosanitaris.
Durant la sessió, es va posar de manifest que una part important dels problemes fitosanitaris identificats són els que estan afectant actualment els cultius però que seria interessant tenir una acció preventiva o de vigilà ncia i pensar en plagues i malalties que poden entrar al territori i estar preparats per si arriben, o altres plagues que afecten cultius més reduïts però que causen molts danys, com la Drosophila suzukii. Per altra banda, també es va proposar buscar experts, de fora el territori, que ens puguin aportar la seva experiència en la gestió de plagues i malalties que ja tenim dins del territori català o de fora.
El HUB de Sanitat Vegetal: un suport integral per al sector
L’objectiu del HUB és unir esforços entre els agents del sector per afrontar conjuntament els reptes en sanitat vegetal, optimitzar recursos i desenvolupar solucions sostenibles.
Amb anterioritat a la constitució del Comitè de Coordinació, del que s’ha parlat abans, es va constituir el Grup d’Assessors en GIP de Fruita Dolça, el passat 26 d’abril, i ja va marcar un primer pas important en aquesta direcció. En aquella ocasió, es van establir les bases pel treball col·laboratiu, destacant la necessitat de prioritzar les plagues i malalties que afecten els fruiters de llavor i els de pinyol, com la pomera, la perera, el presseguer, la prunera, l’albercoquer o el cirerer.
Aquest model col·laboratiu, que combina la implicació activa dels productors, dels tècnics, de les ADVs, les institucions, centres de recerca, les universitats, empreses del sector, etc. permet obtenir la recerca i la transferència necessà ria per trobar solucions sostenibles i eficaces per garantir la salut dels cultius i la competitivitat del sector.
La constitució del Comitè de Coordinació de Fruita Dolça suposa un pas endavant per reforçar aquest objectiu compartit, que encoratja a tots els agents implicats a continuar treballant de manera conjunta per consolidar aquest espai com una eina útil i estratègica per al sector.