El passat 15 de gener, a les instal·lacions d’IRTA Cabrils, es va constituir el Comitè de Coordinació d’Horta del HUB de Sanitat Vegetal. Aquest comitè és l’ens encarregat de discutir i elaborar propostes d’actuació per fer front als reptes fitosanitaris que afecten els cultius d’horta a Catalunya.
El Comitè està integrat per representants dels agents implicats en sanitat vegetal: el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de Catalunya (DARPA), representants sectorials, assessors en gestió integrada de plagues (GIP), Col·legis Oficials d’enginyers tècnics agrÃcoles i agrònoms, empreses del sector, aixà com l’IRTA i les Coordinadores del HUB. Tot i que en aquesta primera sessió no hi va haver representació d’experts cientÃfics, està previst que en futures reunions també s’incorporin investigadors per aportar la seva expertesa.
En base a les prioritats identificades pels assessors en GIP d’horta mitjançant una enquesta prèvia, el Comitè va acordar la creació de diversos grups de treball centrats en problemà tiques especÃfiques, com són: els sòls, l’à car del bronzejat, els marges florals, els models predictius de malalties, les herbes competidores i els virus. La seva missió serà elaborar accions concretes que ofereixin eines efectives per a la gestió d’aquests desafiaments fitosanitaris.
Durant la sessió, es va posar de manifest que una part important dels problemes fitosanitaris identificats estan relacionats amb patologies, fet que s’atribueix a la manca d’especialistes en aquest à mbit a Catalunya.
L’objectiu del HUB és unir esforços entre els agents del sector per afrontar conjuntament els reptes en sanitat vegetal, optimitzar recursos i desenvolupar solucions sostenibles.
La constitució del Grup d’Assessors en GIP d’horta el passat 6 de maig ja va marcar un primer pas important en aquesta direcció. En aquella ocasió, es van establir les bases per al treball col·laboratiu, destacant la necessitat de prioritzar les plagues i malalties que afecten diferents famÃlies vegetals, com les solanà cies, cucurbità cies, lleguminoses, lilià cies, brassicà cies o umbel·lÃferes. També es van abordar qüestions com les mancances d’eines en sanitat vegetal i es van compartir coneixements en temes de preocupació actual, com les males herbes.
Aquest model col·laboratiu, que combina implicació activa dels professionals, recerca i transferència, s’alinea amb la necessitat de trobar solucions sostenibles i eficaces per garantir la salut dels cultius i la competitivitat del sector.
La constitució del Comitè de Coordinació d’Horta suposa un pas endavant per reforçar aquest objectiu compartit i encoratja a tots els agents implicats a continuar treballant de manera conjunta per consolidar aquest espai com una eina útil i estratègica per al sector.