El Grup Operatiu liderat per la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, juntament amb Unió Nuts SCCL, i amb la participació de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària) com a centre tecnològic i al encarregat de la coordinació, estem duent a terme el projecte pilot innovador REGSUNUT.
El cultiu de l’avellaner, emblemàtic al Camp de Tarragona i reconegut amb la Denominació d’Origen Protegida “Avellana de Reus”, es troba en una situació crítica per la falta de recursos hídrics. Després dels períodes de sequera i la caiguda sostinguda de les produccions, el projecte pilot innovador REGSUNUT pretén obrir una nova via de futur: l’ús d’aigua residual depurada com a font alternativa de reg.
Segons les nostres dades, més de 4.000 hectàrees d’avellaners al Camp de Tarragona depenen del regadiu i estan en risc per l’escassetat d’aigua. Paradoxalment, cada any la depuradora de Reus aboca fins a 6.000 milions de litres d’aigua residual que acaben al mar. “Ens trobem davant d’un escenari d’extrema vulnerabilitat pel canvi climàtic, però també davant una oportunitat clara de reaprofitar recursos que fins ara es desaprofitaven”, explica en Joan Girona, investigador principal del projecte i del programa d’Ús eficient de l’aigua de l’IRTA.
El projecte pilot innovador REGSUNUT avaluarà, per primera vegada a Europa, els efectes de diferents proporcions d’aigua regenerada (25 %, 50 % i 75 %) en la resposta fisiològica, agronòmica i en la qualitat del fruit de l’avellaner. L’objectiu és determinar si aquesta aigua, habitualment amb una càrrega salina superior a l’aigua convencional, pot ser utilitzada de forma segura i eficient en un cultiu molt sensible a l’estrès salí.
A més d’oferir una alternativa viable al dèficit hídric, el projecte pilot innovador REGSUNUT pretén contribuir a assegurar la sostenibilitat econòmica i social del sector. El 36 % dels productors d’avellana al Camp de Tarragona tenen més de 65 anys, i la falta d’aigua és un dels principals frens per al relleu generacional.
“Si no actuem ara, no només perillaran les collites, sinó també el futur mateix del sector. L’aigua regenerada podria ser clau per mantenir les explotacions i, alhora, obrir noves oportunitats per a joves agricultors”, destaca Víctor Blanco, membre de l’equip investigador del projecte i investigador del programa d’Ús eficient de l’aigua de l’IRTA. El projecte preveu també identificar indicadors pràctics que els pagesos puguin utilitzar per controlar l’estat hídric del cultiu i optimitzar-ne el maneig del reg. Tot plegat, amb l’objectiu final de transferir el coneixement generat al sector productiu i evitar que l’ús de noves fonts d’aigua derivi en problemes de salinització.
Tot i que el focus principal del projecte és el Camp de Tarragona, el projecte pilot innovador REGSUNUT té vocació de ser replicat en altres regions amb dèficit hídric i disponibilitat d’aigua regenerada, com ara les comarques gironines. L’IRTA considera que els resultats del projecte podrien ajudar a expandir de nou el cultiu de l’avellaner en zones on fins ara no era viable, millorant la resiliència de l’agricultura catalana davant el canvi climàtic.
Actuació del Pla estratègic de la PAC 2023-2027 cofinançada per: