El projecte BEEFMETAREDUCTION, impulsat per la Taula d’Innovació de boví d’engreix, treballa per reduir les emissions de metà dels vedells

COMPARTEIX

La reducció de les emissions de metà produïdes pels vedells d’engreix és un dels reptes més urgents per combatre el canvi climàtic. El grup operatiu BEEFMETAREDUCTION, impulsat per la Taula d’Innovació de boví d’engreix, treballa per aconseguir-ho modificant l’alimentació dels animals i buscant alternatives sostenibles als greixos utilitzats habitualment, com l’oli de palma.

Aquest gas, amb un efecte hivernacle 28 vegades més potent que el CO₂, es genera durant la digestió en el rumen dels vedells. Els microorganismes que ajuden a descompondre els aliments produeixen hidrogen, que altres microorganismes anomenats ‘metanògens’ utilitzen per generar metà, principalment expulsat a través de les eructacions. La quantitat de metà produïda depèn directament del tipus d’alimentació.

Per mesurar les emissions, els investigadors utilitzen un sistema que registra en temps real la quantitat de metà, CO₂ i oxigen que cada vedell expulsa mentre mastega. Aquesta tecnologia permet avaluar l’efecte de diferents dietes de manera precisa i poc intrusiva.

Les estratègies desenvolupades pel projecte inclouen l’increment de greixos rics en àcids grassos poliinsaturats, l’ús d’enzims per millorar l’eficiència productiva i l’exploració de fonts alternatives als greixos tradicionals, com l’oli de gira-sol, algues o insectes. Aquest enfocament no només ajuda a reduir les emissions de metà, sinó que fa la producció bovina més sostenible i menys impactant per al clima.

El projecte BEEFMETAREDUCTION es desenvolupa dins de la Taula d’Innovació de boví d’engreix, coordinada per l’IRTA amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i compta amb finançament de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014–2022. Des de la seva creació el 2014, la Taula d’Innovació de boví d’engreix reuneix anualment empreses i entitats del sector per impulsar projectes amb impacte directe al camp.

PUBLICAT EL

02/12/2025

Personal relacionat

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail