Des de l'IRTA, en col·laboració amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA), hem reunit un grup de dones i nenes al Hub de Sanitat Vegetal de Lleida per parlar d’agrociència i valorar el paper de les dones dins la comunitat científica i tecnològica, en aquest cas aplicada al sector agroalimentari.
Les científiques participants són Elena Costa i Íngrid Aguiló, investigadores del programa Postcollita, i Georgina Alins, del Programa de Fructicultura de l’IRTA. Les alumnes, d’entre sis i deu anys, són la Rim i la Gal·la, de l’Escola Pompeu Fabra de Mollerussa (el Pla d’Urgell), i l’Alba, l’Edna i la Cèlia, de l’Escola Manuel Ortiz i Castelló de Juneda (les Garrigues).
El paper de moderadora d’aquesta trobada l’ha dut a terme Cristina Massot, dona de ciència i secretària general del DARPA, que ha destacat “la importància de posar en marxa iniciatives com aquesta per despertar en les nenes d’avui vocacions per al dia de demà”.
Certament, les dades encara no són prou encoratjadores a Europa: només el 36% de les persones graduades de les branques STEM (ciències, tecnologies, enginyeries, matemàtiques) són dones, 23 punts per sota respecte del percentatge total de dones graduades en educació superior (Zacharia, Z. C., 2020).
En el camp de coneixement de l’àmbit agroalimentari, el 67% dels homes són caps de grup, mentre només el 33% de les dones acompleixen aquesta tasca. I, per bé que el 100% de les universitats i centres de recerca catalans disposen d’un pla de gènere, les institucions de recerca i les universitats tenen estructures professionals masculinitzades, en què la majoria de dones ocupen posicions més baixes i, en conseqüència, hi ha una manca de presència femenina en les posicions de lideratge i presa de decisions, així com en els reconeixements professionals propis d’aquest àmbit. Aquestes i altres reflexions es fan paleses en les converses que la Cristina, l’Elena, l’Íngrid, la Georgina, la Rim, la Gal·la, l’Alba, l’Edna i la Cèlia han mantingut en aquest espai de l’IRTA.
En aquesta línia, el director general de l’IRTA, Josep Usall, assenyala que “des de l’IRTA reivindiquem la necessitat de trencar barreres i eliminar els biaixos de gènere que encara limiten les oportunitats professionals de les investigadores. Les científiques han estat, són i seran clau per transformar el sector agroalimentari amb el seu talent, innovació i compromís. L’equitat de gènere no només és una qüestió de justícia social, sinó una condició indispensable per impulsar una recerca més rica, diversa, inclusiva i capaç de respondre als grans reptes científics del futur. A l’IRTA treballem per fer-ho possible i ja tenim més del 50% dels grups de recerca liderats per dones.”
El teaser d’#AgroCientífiques s’ha estrenat aquest 11 de febrer a les xarxes socials i als webs del DARPA i l’IRTA. Durant les setmanes entrants, es donaran a conèixer les converses senceres que han sorgit d’aquesta experiència.
Massot, secretària general del DARPA, ha agraït la participació de les científiques i les nenes i, especialment, dels centres educatius i les famílies que s’hi han sumat: “Perquè és a través de les escoles i les administracions públiques que hem de contribuir a donar visibilitat a les referents que nosaltres no vam tenir en el seu moment. És la garantia que aquestes nenes trobin en la ciència oportunitats per créixer personalment i professionalment i millorar el món”.