Hem iniciat una col·laboració amb l’empresa Safiestela, una de les principals productores de llenguado (Solea senegalensis), per fer front a un dels grans reptes del sector aqüícola: la reproducció en captivitat d’aquesta espècie de gran valor gastronòmic i comercial. Per això, volem desenvolupar protocols reproductius fiables que permetin estabilitzar la producció i reduir la dependència de reproductors salvatges.
Aquest projecte de recerca tindrà una durada de quatre anys. En concret, se centra en optimitzar la sincronització reproductiva i millorar la qualitat dels gàmetes (tant oòcits com esperma) per afavorir una producció eficient, estable i sostenible.
Per dur a terme aquesta recerca, hem adaptat les nostres instal·lacions amb una nova unitat específica per al manteniment i la gestió de reproductors de llenguado. Aquesta unitat incorpora la tecnologia IRTAmar, que ens permet controlar paràmetres ambientals com el fotoperíode i la temperatura de l’aigua. Es tracten de dos factors clau per induir la maduració sexual i millorar la sincronització de la posta.
A més, treballem amb protocols hormonals, estratègies nutricionals i tècniques avançades com la fecundació in vitro i la criopreservació de l’esperma. Tot plegat ens ajudarà a identificar els individus amb millor potencial reproductiu i a optimitzar la qualitat de la producció.
El llenguado senegalès és una espècie amb un alt interès estratègic per a l’aqüicultura europea. Tot i que al 2024 la seva producció ja ha arribat a les 2.600 tones a Europa, encara hi ha dificultats importants per consolidar la seva reproducció en captivitat. Entre els principals esculls hi trobem la manca de sincronització en la posta, la baixa qualitat de l’esperma de segona generació i la necessitat de protocols de fecundació més eficients.
Segons els nostres investigadors Neil Duncan i Elvira Fatsini, del programa d’aqüicultura, “el nostre repte és entendre millor la fisiologia reproductiva del llenguado per poder aplicar solucions concretes i efectives. Aquesta col·laboració ens permetrà desenvolupar protocols reproductius robustos i transferir aquest coneixement al sector per impulsar una aqüicultura més eficient i sostenible.”
Aquesta iniciativa consolida una col·laboració estratègica entre l’IRTA i Safiestela. Alhora, posa en valor el potencial de la col·laboració públic-privada per afrontar els desafiaments reals del sector.
Finalment, treballem conjuntament per identificar línies de finançament que ens permetin escalar aquesta recerca. Això ens permetrà avançar cap a una producció de llenguado plenament industrialitzada, sostenible i adaptada als reptes de futur.