Desplegar menú lateral
24/01/2025

X_AgriTech impulsa la innovació amb una jornada dedicada als Living Labs

El passat dimecres 22 de gener la xarxa X_AgriTech va celebrar la Jornada de Living Labs a la Sala d’Actes del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA). L’esdeveniment va reunir experts, investigadors, empreses i institucions amb l’objectiu de promoure la innovació col·laborativa en el sector agroalimentari a través de l’ecosistema de Living Labs.

La jornada va començar amb les paraules de benvinguda a càrrec de representants del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; del Departament de Recerca i Universitat i d’Anna Gras, directora científica de la xarxa X_AgriTech.

Ponència inaugural: L’experiència d’ENoLL

Jokin Garatea, secretari de la European Network of Living Labs (ENoLL), va ser l’encarregat de la ponència inaugural. Durant la seva intervenció, va destacar la trajectòria d’ENoLL des de la seva fundació el 2006 sota el patrocini de la Presidència Europea finlandesa. Va posar en relleu la importància dels Living Labs com a ecosistemes oberts d’innovació que promouen la cocreació, el testatge i l’escalat d’innovacions en entorns reals, així com la seva contribució a les polítiques europees i la sostenibilitat global.

Garatea també va diferenciar els conceptes de Living Lab i Lighthouse, definint aquests últims com a espais demostratius i locals, com granges o zones verdes, on es mostren bones pràctiques que poden inspirar professionals cap a una gestió més sostenible.

En les seves paraules: “”Els Living Labs constitueixen un entorn experimental, que es podria comparar amb el concepte d’aprenentatge experimental, on els usuaris s’endinsen en un espai social creatiu per dissenyar i experimentar el seu propi futur.”

Presentació dels Living Labs de la xarxa X_AgriTech

La jornada va continuar amb la presentació dels diferents Living Labs que formen part de X_AgriTech, destacant els seus objectius i innovacions:

  • AIRGILAB: Sistema de ventilació innovador basat en cultius agrícoles.
  • CIRCA: Tecnologies naturals per a una agricultura circular i sostenible.
  • AGROPOLIS: Espai de referència per a la transferència tecnològica agroalimentària a Viladecans.
  • UPCxels: Plataforma tecnològica oberta per al sector agroalimentari.
  • SusPork: Càlcul d’impacte ambiental en porcs d’engreix.
  • PIGPIL: Optimització logística de la cadena de subministrament porcina.
  • CEREALIA: Avaluació de varietats de cereals i cultius extensius.
  • IRTA-FRUITS: Innovació en varietats de fruita dolça i tecnologies de cultiu.
  • IRTA-Pomatech: Recerca en material vegetal, digitalització i tecnologies de cultiu en la producció de poma.
  • CONCAT LL: Projecte per a l’adaptació climàtica i la resiliència de l’agricultura a Catalunya.

Taula rodona: Sinergies i transformació del sector

La jornada va concloure amb una taula rodona moderada per Agustí Fonts. Aquesta sessió va reunir destacats experts per debatre el potencial transformador dels Living Labs en el sector agroalimentari. Gloria Cugat (DARPA) va destacar l’estratègia del Departament per integrar els Living Labs a les seves polítiques innovadores. Mariona Pratdesaba (INNOVACC) i Xavier París (INNOVI) van posar en valor com els clústers poden aprofitar aquests espais per impulsar la innovació en la indústria càrnia i vitivinícola, respectivament.

Per la seva banda, Enric Pedrós (FEMAC) va subratllar el paper de les tecnologies agrícoles com a motor de canvi, mentre que Ayman Moghnieh (Naked Innovations) va incidir en la necessitat de col·laboració entre diferents actors per potenciar el desenvolupament sostenible. Finalment, Jokin Garatea (ENoLL) va compartir la seva visió sobre l’impacte global dels Living Labs com a ecosistemes d’innovació i co-creació.