Tutti, una alternativa de cultiu per a la poma adaptada als climes càlids
És el primer resultat del Hot Climate Partnership, un programa de millora genètica integrat per Plant & Food Research, Fruitfutur i l’IRTA, que suposa una nova oportunitat de cultiu per al sector fructícola
L’origen, present i futur de la Tutti i el seu programa de millora ha estat un dels temes tractats durant el Fòrum Gastronòmic de Girona
Una de les conseqüències més notables del canvi climàtic a Catalunya és l’augment de les temperatures. Especialment, dels períodes amb climes càlids més extrems, que poden arribar als 40 graus i amb una permanència cada cop més llarga. Són condicions que poden fer malbé les collites de fruites com la poma, que necessita d’una variació climàtica més suau amb períodes freds i temperatures no tan elevades. Per això, la recerca i el treball constant del sector han creat una varietat de poma preparada per adaptar-se a aquesta nova realitat: la Tutti.
No es tracta només d’una poma adaptada als climes càlids, si no també d’una alta qualitat. Dolça, cruixent, sucosa i amb una textura molt lleugera, arribada per convertir-se en un nou al·licient per al consum de fruita a la població i per a diferents propostes gastronòmiques. Així l’ha presentada avui Josep Usall, director general de l’IRTA, al Fòrum Gastronòmic de Girona: “Amb la poma Tutti s’obren noves oportunitats per als productors catalans, que gràcies a la recerca, la col·laboració del sector i el suport de l’administració, podran esperar un horitzó més esperançador per al futur del sector fructícola”.
La poma Tutti, (nom comercial de la varietat HOT84A1) és el fruit de més de 20 anys de treball en millora varietal, i més de 100.000 arbres valorats. És el primer resultat del programa de millora genètica Hot Climate Partnership, que busca obtenir varietats de fruita adaptades a climes càlids; un programa de col·laboració entre el centre Plant & Food Research de Nova Zelanda, Fruitfutur (l’associació de les principals empreses productores de fruita de Catalunya: Nufri, Actel, Fruits de Ponent i IGP Poma de Girona) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, l’IRTA. Venturefruit és el soci estratègic per la comercialització de les varietats del Hot Climate Partnership i en aquest cas, propietari de la marca Tutti.
La Tutti es va presentar mundialment a la fira internacional Fruit Logistica de 2023, a Berlín. Durant el 2023, ja es va començar a comercialitzar aquesta varietat de poma, encara amb collites molt petites i sota el codi de la varietat (HOT84A1). Actualment hi ha al voltant d’unes 100 hectàrees plantades d’aquesta varietat i en un futur proper s’espera doblar la superfície i començar a comercialitzar la poma sota el seu nom comercial.
Innovació i preparació del sector davant dels reptes de futur
Amb els estius tòrrids de 2002, el sector fructícola de Catalunya ja va començar a veure amb preocupació com cada cop es feia més difícil assolir una qualitat òptima en color, textura i aroma de les diverses varietats de poma i pera. I és que la regularitat, la variació climàtica i una certa intensitat de clima fred son necessàries per aquests fruits. És per això que llavors es va crear el Hot Climate Partnership, l’únic programa de millora varietal del món dissenyat per fer front al repte de produir pomes i peres de qualitat en climes càlids.
El desenvolupament de la Tutti pot ser considerat per al sector com tot un èxit en termes d’innovació. De fet, el passat 15 de febrer l’Institut Cerdà va premiar l’IRTA en reconeixement per la seva recerca amb la varietat Tutti, en el marc de la 7a edició de l’Observatori d’Innovació en Gran Consum. “Aquest és el primer resultat del programa, però esperem que vinguin molts més èxits” valora Joan Bonany, investigador de referència en fructicultura de l’IRTA.
Un treball molt necessari a Catalunya, on el sector agroalimentari és d’importància cabdal. De fet, Catalunya és l’àrea més important de producció de fruita dolça d’Espanya, que, alhora, és el trenta-setè productor mundial de poma. Aquí es produeixen gairebé 300.000 tones de pomes l’any, i un 65% de la fruita dolça i els cítrics que es cultiven s’exporten internacionalment, principalment a Alemanya, França, Itàlia, Regne Unit i els Països Baixos*.
* Dades de PRODECA, 2021: El sector de la Catalunya agroalimentària | Prodeca