L’IRTA reuneix a Tarragona al sector cunícola com a organitzador del 13è World Rabbit Congress
![](https://www.irta.cat/wp-content/uploads/2024/10/WRC-2024-3-scaled.jpg)
Més de 300 professionals de tot el món han intercanviat coneixements i han debatut sobre els reptes presents i futurs de la producció de conills
El sector cunícola, tot i ser de gran tradició a Europa i de produir una carn amb grans valors nutricionals, porta anys patint la disminució del consum a causa de diversos factors
Aquesta setmana se celebra el World Rabbit Congress 2024 (WRC) a Tarragona, una cita de referència internacional per al sector de la cunicultura, que durant aquests dies intercanviarà coneixements i debatrà sobre els reptes presents i futurs del sector de la producció de conill.
Escollir la ciutat portuària de Tarragona, amb la seva història i proximitat als centres de producció cunícola a Catalunya, ha estat una decisió ben adient per aquest esdeveniment, dins del seu Palau Firal de Congressos. I l’IRTA ha estat l’encarregat aquest any, juntament amb ASESCU (L’Associació Espanyola de Cunicultura) i sota l’encàrrec de la World Rabbit Science Association (WRSA), d’organitzar aquest congrés tan important.
![](https://www.irta.cat/wp-content/uploads/2024/10/WRC-2024-23-scaled.jpg)
Amb més de 20 anys d’experiència en la millora de la producció cunícola des de la recerca científica i la transferència de coneixement, l’IRTA i el seu equip de cunicultura, dins del programa Genètica i millora animal, són aliats reconeguts d’aquest sector tan rellevant i amb tanta tradició al nostre país. Mariam Pascual, especialista en cunicultura de l’IRTA i encarregada de l’organització d’aquest WRC, explica el lligam de l’Institut amb el sector cunícola: “Estem molt orgullosos de poder organitzar aquest congrés tan important. A l’IRTA, des d’abans dels anys 80 estem treballant en cunicultura, sempre al costat d’aquest sector, no tan gran com el d’altres tipus de carn. La nostra recerca ha anat lligada a la millora de temes com la sostenibilitat i l’eficiència, la millora genètica de línies per a producció i altres necessitats del sector, com la gestió tècnica i econòmica de granges, la reducció de l’ús d’antibiòtics o l’estudi de la microbiota intestinal”.
![](https://www.irta.cat/wp-content/uploads/2024/10/WRC-2024-10-scaled.jpg)
La inauguració va anar a càrrec de la propia Mariam i d’Elisenda Guillaumes (directora general d’Agricultura i Ramaderia), Montserrat Adan (Primera tinenta d’alcalde i consellera de Turisme, Promoció Econòmica i Comerç de l’Ajuntament de Tarragona), Juan José Pascual Amorós (president d’ASESCU) i Jordi Garcia-Mas, director científic de l’IRTA.
Conill, carn de qualitat amb molts reptes per afrontar
La cria i explotació de la carn de conill té una tradició molt llarga a la península ibèrica i d’altres països al sud d’Europa, que es pot seguir fins fa més de 2.000 anys amb els antics romans. La carn de conill, a més, és baixa en colesterol i sodi, i rica en proteïnes i fibra, ideal per a dietes baixes en greixos. Té un alt contingut en proteïnes d’alt valor biològic, superior al de la mitjana d’altres carns, i és una bona font de vitamines del grup B, especialment B12 i niacina.
![](https://www.irta.cat/wp-content/uploads/2024/10/Baixa-resolucio-20.jpeg)
Tot i així, en els darrers anys el sector afronta diverses problemàtiques greus. Els costos de producció han augmentat, i la producció cau acompanyada del tancament de granges que no poden assumir els costos, i amb unes segones generacions que no volen heretar el negoci dels seus pares. En el cas del conill, a més, se suma una caiguda del consum davant d’uns consumidors que no acaben de trobar la presentació adequada, que no coneixen prou les propietats d’aquesta carn, o bé que identifiquen més al conill com una mascota.
![](https://www.irta.cat/wp-content/uploads/2024/10/WRC-2024-37-scaled.jpg)
Un dels problemes més actuals és la decisió de la Comissió Europea d’eliminar progressivament l’ús de gàbies, amb l’objectiu de prohibir-ne l’ús completament l’any 2027. Aquestes mesures, nascudes de la iniciativa ciutadana, comporten, però, reptes importants, com la viabilitat econòmica de les explotacions, o fins i tot la consecució real d’un millor benestar animal. Un exemple de la complexitat real d’una solució fàcil la demostra els resultats del projecte PARCCUN.
![](https://www.irta.cat/wp-content/uploads/2024/10/WRC-2024-11-scaled.jpg)
En aquest sentit, Pascual assegura que “a l’IRTA continuem actualment provant diferents tècniques per trobar una solució a la necessitat d’un habitatge alternatiu per als conills d’explotació. El sector del conill necessita de l’ajuda de l’administració i de la recerca, i en aquest sentit des de l’IRTA poden comptar amb el nostre suport”.
Aquest i d’altres reptes s’han tractat durant aquests dies al WRC, amb la presència de molts professionals i científics de la Xina, principal consumidor mundial de conill. Els assistents han pogut també gaudir de ponències en diverses àrees: nutrició, patologia, genètica, reproducció, benestar, economia, biologia, qualitat de producte i d’altres. A més d’una exposició de pòsters científics i quatre taules rodones centrades en temes clau com el benestar animal, l’impacte mediambiental i la reducció de l’ús d’antibiòtics. Per part de l’IRTA, han ofert diverses sessions els investigadors/res Mariam Pascual, Miriam Piles, Raquel Quintanilla i Juan Pablo Sanchez.
Podeu consultar més detalls d’aquest congrés a la seva web: www.wrc2024.com.