L’IRTA reuneix a Tarragona al sector cunícola com a organitzador del 13è World Rabbit Congress
Més de 300 professionals de tot el món han intercanviat coneixements i han debatut sobre els reptes presents i futurs de la producció de conills
El sector cunícola, tot i ser de gran tradició a Europa i de produir una carn amb grans valors nutricionals, porta anys patint la disminució del consum a causa de diversos factors
Aquesta setmana se celebra el World Rabbit Congress 2024 (WRC) a Tarragona, una cita de referència internacional per al sector de la cunicultura, que durant aquests dies intercanviarà coneixements i debatrà sobre els reptes presents i futurs del sector de la producció de conill.
Escollir la ciutat portuària de Tarragona, amb la seva història i proximitat als centres de producció cunícola a Catalunya, ha estat una decisió ben adient per aquest esdeveniment, dins del seu Palau Firal de Congressos. I l’IRTA ha estat l’encarregat aquest any, juntament amb ASESCU (L’Associació Espanyola de Cunicultura) i sota l’encàrrec de la World Rabbit Science Association (WRSA), d’organitzar aquest congrés tan important.
Amb més de 20 anys d’experiència en la millora de la producció cunícola des de la recerca científica i la transferència de coneixement, l’IRTA i el seu equip de cunicultura, dins del programa Genètica i millora animal, són aliats reconeguts d’aquest sector tan rellevant i amb tanta tradició al nostre país. Mariam Pascual, especialista en cunicultura de l’IRTA i encarregada de l’organització d’aquest WRC, explica el lligam de l’Institut amb el sector cunícola: “Estem molt orgullosos de poder organitzar aquest congrés tan important. A l’IRTA, des d’abans dels anys 80 estem treballant en cunicultura, sempre al costat d’aquest sector, no tan gran com el d’altres tipus de carn. La nostra recerca ha anat lligada a la millora de temes com la sostenibilitat i l’eficiència, la millora genètica de línies per a producció i altres necessitats del sector, com la gestió tècnica i econòmica de granges, la reducció de l’ús d’antibiòtics o l’estudi de la microbiota intestinal”.
La inauguració va anar a càrrec de la propia Mariam i d’Elisenda Guillaumes (directora general d’Agricultura i Ramaderia), Montserrat Adan (Primera tinenta d’alcalde i consellera de Turisme, Promoció Econòmica i Comerç de l’Ajuntament de Tarragona), Juan José Pascual Amorós (president d’ASESCU) i Jordi Garcia-Mas, director científic de l’IRTA.
Conill, carn de qualitat amb molts reptes per afrontar
La cria i explotació de la carn de conill té una tradició molt llarga a la península ibèrica i d’altres països al sud d’Europa, que es pot seguir fins fa més de 2.000 anys amb els antics romans. La carn de conill, a més, és baixa en colesterol i sodi, i rica en proteïnes i fibra, ideal per a dietes baixes en greixos. Té un alt contingut en proteïnes d’alt valor biològic, superior al de la mitjana d’altres carns, i és una bona font de vitamines del grup B, especialment B12 i niacina.
Tot i així, en els darrers anys el sector afronta diverses problemàtiques greus. Els costos de producció han augmentat, i la producció cau acompanyada del tancament de granges que no poden assumir els costos, i amb unes segones generacions que no volen heretar el negoci dels seus pares. En el cas del conill, a més, se suma una caiguda del consum davant d’uns consumidors que no acaben de trobar la presentació adequada, que no coneixen prou les propietats d’aquesta carn, o bé que identifiquen més al conill com una mascota.
Un dels problemes més actuals és la decisió de la Comissió Europea d’eliminar progressivament l’ús de gàbies, amb l’objectiu de prohibir-ne l’ús completament l’any 2027. Aquestes mesures, nascudes de la iniciativa ciutadana, comporten, però, reptes importants, com la viabilitat econòmica de les explotacions, o fins i tot la consecució real d’un millor benestar animal. Un exemple de la complexitat real d’una solució fàcil la demostra els resultats del projecte PARCCUN.
En aquest sentit, Pascual assegura que “a l’IRTA continuem actualment provant diferents tècniques per trobar una solució a la necessitat d’un habitatge alternatiu per als conills d’explotació. El sector del conill necessita de l’ajuda de l’administració i de la recerca, i en aquest sentit des de l’IRTA poden comptar amb el nostre suport”.
Aquest i d’altres reptes s’han tractat durant aquests dies al WRC, amb la presència de molts professionals i científics de la Xina, principal consumidor mundial de conill. Els assistents han pogut també gaudir de ponències en diverses àrees: nutrició, patologia, genètica, reproducció, benestar, economia, biologia, qualitat de producte i d’altres. A més d’una exposició de pòsters científics i quatre taules rodones centrades en temes clau com el benestar animal, l’impacte mediambiental i la reducció de l’ús d’antibiòtics. Per part de l’IRTA, han ofert diverses sessions els investigadors/res Mariam Pascual, Miriam Piles, Raquel Quintanilla i Juan Pablo Sanchez.
Podeu consultar més detalls d’aquest congrés a la seva web: www.wrc2024.com.