Desplegar menú lateral
04/12/2020

Les oques i les gallines tenen més risc d’infectar-se amb la soca H5N8 de grip aviària

Font: Albert Gurri

Davant del primer cas de grip aviar en una au a Espanya, investigadors de l’IRTA revelen que les oques i els pollastres són molt propensos a infectar-se amb aquesta soca de virus

Els pollastres autòctons són més o menys susceptibles depenent de la seva raça

Les soques de grip aviària H5N8 i H7N1 no representen un risc de transmissió als humans

En les darreres setmanes s’han detectat diversos casos de la soca H5N8 del virus de la grip aviària en aus de diferents països europeus. La setmana passada el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació va notificar el primer cas d’au positiva amb la soca H5N8 d’enguany, un falcó pelegrí trobat amb signes neurològics greus a la Reserva Natural de las Marismas de Santoña y Noja (Cantàbria). L’equip de recerca de virus aviars liderat per la investigadora i professora de la UAB Natàlia Majó al Centre de Recerca i Sanitat Animal (CReSA), de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha realitzat diversos estudis per avaluar la susceptibilitat de tres aus recurrents a aquesta soca de grip aviària H5N8, considerada d’alta patogenicitat, gràcies a la Unitat d’Alta Biocontenció de nivell 3 de bioseguretat del CReSA.

Un dels estudis publicat Avian Pathology revela que les oques són molt propenses a infectar-se amb el virus, en concret més amb la soca H5N8 que amb la soca clàssica H7N1, que data de l’any 1999«Les oques excreten el virus a través dels seus excrements o per via oral, i tenen un paper important en la vigilància epidemiològica d’aquesta malaltia perquè sovint es troben en la interfase de contacte entre aus salvatges i aus domèstiques», explica Albert Perlas, investigador predoctoral de l’IRTA-CReSA i coautor dels estudis.

En una altra recerca publicada a Veterinary research els investigadors demostren que les races de pollastre Castellana Negra, Euskal Oiloa i Empordanesa es poden infectar tant amb H5N8 com amb H7N1 però són més resistents, no afecta a tants individus. En canvi, les races catalanes com la Prat, Ametller o Penedesenca són força susceptibles a infectar-se amb la soca H5N8. Pel que fa a les explotacions avícoles intensives, els broilers són força susceptible a les dues soques.

Els investigadors també han avaluat la susceptibilitat a infectar-se amb aquestes dues soques de virus dels coloms urbans i locals. En un estudi publicat a Avian Pathology es conclou que són poc susceptibles tant a la H5N8 del virus com a la H7N1. Tampoc són portadors asimptomàtics ni dispersadors, perquè excreten el virus amb baixes quantitats.


És necessari reforçar les mesures de bioseguretat en les granges

El passat juliol, l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) va posar l’avís mundial quan es van detectar casos de grip aviària al sud de Rússia i a Kazajistà. Des de l’agost, la migració d’aus cap a zones més càlides ha provocat l’aparició de casos als Països Baixos, Suècia, Bèlgica, Alemanya, Regne Unit, Dinamarca, Irlanda, França, Croàcia, Polònia, Itàlia, Àustria i darrerament a Espanya. La majoria d’aquests casos han estat en aus silvestres però des del 20 d´octubre fins el 26 de novembre hi ha hagut 31 brots en granges de diferents països  que han obligat a sacrificar milers d’aus.

La soca H5N8 ja va causar un brot important el 2016 i el 2017, que va afectar diversos països europeus. Per tant, «és fonamental reforçar i millorar les mesures de bioseguretat en les granges, tant en les més grans, com en les més petites o les d’autoconsum. Encara que totes les races no siguin igual de susceptibles, totes podrien actuar com a transmissores del virus cap a altres aus, ja que normalment aquests animals estan a l’exterior», conclou Albert Perlas.

Articles de referència:

Sánchez-González, R., Ramis, A., Nofrarías, M., Wali, N., Valle, R., Pérez, M., … & Majó, N. (2020). Infectivity and pathobiology of H7N1 and H5N8 high pathogenicity avian influenza viruses for pigeons (Columba livia var. domestica). Avian Pathology, 1-27. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33034513/

Sánchez-González, R., Ramis, A., Nofrarías, M., Wali, N., Valle, R., Pérez, M., … & Majó, N. (2020). Experimental infection of domestic geese (Anser anser var. domesticus) with H5N8 Gs/GD and H7N1 highly pathogenic avian influenza virusesAvian Pathology49(6), 642-657. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32795171/

Sánchez-González, R., Ramis, A., Nofrarías, M., Wali, N., Valle, R., Pérez, M., … & Majó, N. (2020). Pathobiology of the highly pathogenic avian influenza viruses H7N1 and H5N8 in different chicken breeds and role of Mx 2032 G/A polymorphism in infection outcomeVeterinary research51(1), 1-13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32912265/