Desplegar menú lateral
27/03/2020

La campanya de micromecenatge per salvar les nacres del delta de l’Ebre aconsegueix el seu objectiu

· Permetrà censar les nacres de la badia del Fangar i buscar individus a la badia dels Alfacs potencialment resistents a la malaltia que n’està minvant la població

· Es traslladaran a zones més segures aquells individus en perill per estar en zones poc profundes, exposats a la dessecació i al xoc de les embarcacions

Salvem les nacres, ni una nacra menys és el lema amb què l’IRTA i la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS) van llançar, a inicis de febrer, una campanya de micromecenatge per rescatar els individus juvenils que es troben a poca profunditat a la Badia dels Alfacs i que poden quedar fora de l’aigua per la dessecació o perillar de ser envestides per les embarcacions. La campanya ha aconseguit reunir, en un mes i mig, 8.000 euros, també permetran fer un cens de les nacres de la badia del Fangar i cercar individus a la badia dels Alfacs potencialment resistents a la malaltia que n’està minvant la població. Les nacres veuen amenaçada la seva supervivència per la malaltia que els causa un protozou i que produeix una mortalitat del 100%.

«En total calculem que hi ha uns 2.000 individus que s’han de traslladar de les zones poc profundes cap a llocs més segurs i protegir-los de les embarcacions», apunta Patricia Prado, investigadora de l’IRTA a càrrec del projecte. «Amb aquestes aportacions podrem seguir treballant, però ens faltarà més finançament que volem aconseguir mitjançant projectes competitius nacionals i internacionals», afegeix.

A les badies del Delta de l’Ebre, els investigadors de l’IRTA han pogut trobar individus sans que, potencialment, són resistents a la malaltia. Individus que es volen protegir, donat que són de les poques poblacions sanes de nacres de què es té constància a la Mediterrània.

En aquesta campanya també hi participen la Universitat de Barcelona i VIMAR, i té el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita i altres agents locals.