IRTA Mas Badia celebra 40 anys al servei del progrés i la sostenibilitat agrícola
El centre IRTA Mas Badia ha estat clau en la recerca i innovació per al sector agrícola gironí i afronta el canvi climàtic com el principal repte del futur.
Aquest dijous, 5 de desembre, el nostre centre IRTA Mas Badia, situat a La Tallada d’Empordà (Girona), ha celebrat el seu 40è aniversari. Ho ha fet amb una jornada que ha reunit més de 150 persones, incloent representants del sector agrícola, de la Diputació de Girona, de l’IRTA i de la Generalitat. L’acte ha servit per reflexionar sobre els reptes actuals i futurs de l’agricultura gironina, amb un èmfasi especial en l’impacte del canvi climàtic.
Joan Bonany, responsable d’aquest centre IRTA i encarregat de donar la benvinguda, ha subratllat que “tot va començar amb la iniciativa d’un grup d’agricultors i cooperatives amb el suport de diverses institucions gironines. I ha sigut gràcies a aquesta col·laboració públic-privada que l’IRTA Mas Badia ha assolit un paper pioner com a centre de recerca, innovació i transferència tecnològica”.
Durant la cloenda de l’acte, la secretària d’Alimentació del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA), Rosa Cubel, ha valorat “la contribució de Mas Badia al progrés de l’agricultura gironina i de més enllà, perquè la seva recerca ha transcendit el territori, com posen de manifest projectes internacionals com la creació de dues noves varietats de poma adaptades a l’augment de les temperatures”.
Així mateix, el director general de l’IRTA, Josep Usall, ha volgut agrair la tasca de tots els professionals que han treballat a l’IRTA Mas Badia al llarg d’aquests quaranta anys, així com de les institucions públiques que els han donat suport. També la de les empreses i productors gironins que col·laboren estretament amb l’IRTA.
El canvi climàtic, un repte troncal per al sector agrícola
Diferents experts del sector han abordat en aquest acte el repte essencial que el canvi climàtic suposa per a l’agricultura en general i, en particular, la gironina. D’una banda, Marc Prohom, cap de l’Àrea de Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya, ha detallat les projeccions climàtiques per a la província de Girona, una informació rellevant per marcar les directrius de les pròximes investigacions. Per la seva part, Joan Gaya, enginyer i consultor en matèria de serveis públics i medi ambient, ha compartit la seva visió el cicle de l’aigua i la gestió de la sequera, i ha proposat alternatives a les pràctiques actuals.
Continuant amb els efectes actuals i futurs del canvi climàtic en els cultius de Girona, Joaquim Carbó i Glòria Avila, del Programa de Fructicultura de l’IRTA, i Joan Serra i Joan Fañé, del Programa de Cultius Extensius, han parlat de les estratègies per abordar aquests efectes en dos grups de cultius: els cultius fruiters i altres llenyosos, així com els herbacis extensius. Durant la seva intervenció, han fet una revisió als efectes esperats com a possibles tècniques i aproximacions per pal·liar-ne els efectes.
Finalment, en una taula rodona, representants d’entitats com l’IGP Poma de Girona, la DO Empordà i la Comunitat de Regants del Molí de Pals han reflexionat sobre les perspectives i necessitats dels productors. Tots han coincidit en la necessitat d’adaptar-se a un entorn canviant i en l’aposta per la innovació i la sostenibilitat.
Quatre dècades d’innovació i transferència tecnològica
Al llarg d’aquests 40 anys, el centre IRTA Mas Badia ha contribuït a l’agricultura gironina amb importants avenços. Entre ells, destaca tota la feina que s’ha fet en l’àmbit del cultiu de pomes, com la introducció i creació de noves varietats adaptades a les altes temperatures estivals, nous porta-empelts, sistemes de poda i formació més intensius, el control integrat de plagues, la gestió eficient del reg i millors tècniques de conservació. També, l’avaluació de noves varietats de cereals i farratges, la gestió de les dejeccions ramaderes per evitar la contaminació d’aqüífers, estratègies per l’obtenció de farina de qualitat. Si bé la major part de l’activitat s’ha centrat en fructicultura i en cereals, en el futur es vol intensificar les activitats en vinya, olivera i arròs en col·laboració amb la xarxa d’altres centres de l’IRTA.
Malgrat que els inicis del centre van ser molt continguts, avui dia compta amb 33 hectàrees de cultius, 1600 m2 de superfície dedicats a laboratoris i espais de recerca i un equip humà de 62 persones. El que no ha canviat és la seva essència de laboratori viu (living lab en anglès), punt de trobada de diferents agents i on els agricultors senten com a propi el centre.
Amb aquesta celebració, IRTA Mas Badia reafirma la seva missió de continuar al costat del sector agrícola, contribuint a afrontar els reptes del futur amb una base sòlida de recerca, innovació i col·laboració.