Desplegar menú lateral
29/03/2021

El segell de benestar animal Welfair™ reconegut com un dels projectes més innovadors per l’Observatori d’Innovació en Gran Consum

El segell WelfairTM es pot trobar en productes carnis, ous i productes lactis

El segell de benestar animal desenvolupat per l’IRTA, en col·laboració amb NEIKER, ha estat reconegut per l’Observatori d’Innovació en Gran Consum per afrontar els reptes de donar resposta a les necessitats de la societat i del consum responsable

L’Observatori d’Innovació en Gran Consum, a través de l’Institut Cerdà, ha identificat els grans reptes del sector de la salut i del benestar de les persones, així com el compromís mediambiental de les empreses. Entre les 20 innovacions destacades adreçades a el gran consum, l’Observatori ha assenyalat el certificat de benestar animal Welfair ™.

Aquest distintiu, desenvolupat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), en col·laboració amb el centro tecnológico NEIKER, és el primer certificat de Benestar Animal que se centra en l’observació i l’avaluació dels animals i del seu comportament. El certificat, disposa de protocols per a les espècies bovina, gallines i pollastres, porcina, ovina, galls dindi, conills i guatlles criades per a la producció d’aliments.

La certificació WelfairTM, avala davant el consumidor que els animals vinculats al segell han viscut i han estat sacrificats sota condicions èticament responsables de benestar, d’acord amb els protocols establerts en els projectes europeus Welfare Quality i AWIN (Animal Welfare Indicators).

Així s’avaluen els 4 principis bàsics en què es fonamenta el benestar animal:

1) Una bona alimentació (lliures de set i desnutrició).

2) Un bon entorn i allotjament (que els permeti moure, disposar de confort a la zona de descans i confort tèrmic).

3) Un bon estat de salut (que inclou absència de dolor, lesions i malaltia). 4) Un comportament apropiat a les característiques de l’espècie (incloent una conducta social positiva, que puguin mostrar comportaments importants per a l’espècie i no hi hagi conductes anòmales, una interacció adequada entre els animals i els seus cuidadors, de manera que no mostrin por de les persones i un estat emocional general positiu).

Segell WelfairTM

Actualment, al voltant de 25.000 granges de tot l’Estat disposen de la certificació WelfairTM, i les categories d’aliments en les que actualment podem trobar el segell WelfairTM s’estenen a productes carnis; ous i productes làctics com llet, batuts, formatges, mantegues i iogurts. Els productes amb aquest segell es troben en els lineals de compra de més de 4.000 establiments distribuïts per tot el territori.

Per a l’obtenció i manteniment del certificat WelfairTM, les empreses s’han de sotmetre a una auditoria anual per part d’una entitat de Certificació adherida al Esquema de Certificació Welfair ™, la qual ha de tenir els seus auditors formats segons estableix la Welfare Quality Network o AWIN. L’IRTA supervisa la gestió i control de la certificació per garantir la correcta aplicació dels protocols d’avaluació, culminant en un segell com a indicador avalat científicament que permet escollir una compra més ètica.