Desplegar menú lateral
24/07/2020

El Gloria deixa només 12 nacres vives al Fangar, mentre que als Alfacs l’espècie persisteix a la malaltia

Aquestes setmanes les investigadores de l’IRTA, tècnics de la Fundació Zoo de Barcelona i voluntaris de FECDAS, SEO, UB, i VIMAR realitzen actuacions per estudiar i salvar les últimes nacres del delta de l’Ebre

Els treballs es poden portar a terme gràcies a les aportacions realitzades a la campanya de mecenatge «Ni una nacra menys»

Aquesta és una de les situacions que s’han trobat les investigadores del programa d’Aigües marines i continentals, que durant aquestes setmanes estan portant a terme les actuacions previstes en la campanya de mecenatge «Ni una nacra menys», amb l’objectiu d’estudiar i salvar les últimes nacres supervivents al delta de l’Ebre. Amb l’acompanyament de la investigadora Patricia Prado, de l’IRTA a Sant Carles de la Ràpita, us fem un breu repàs de les actuacions que s’estan fent, setmana per setmana:

Setmana del 6 al 12 de juliol

L’equip de treball va estar a la zona de la barra de sorra (Trabucador), on hi havia nacres a molt poca fondària (que durant l’hivern es queden en sec) i les van traslladar a zones més profundes. En total es van rescatar 287 individus.

Setmana del 13 al 17 de juliol

Durant aquests dies es van fer els censos de la Badia del Fangar, en la zona afectada pel temporal Gloria, per tal de veure si els 214 individus que dues setmanes després de la tempesta estaven vius, continuaven en bon estat. Però no va ser així: «allà la situació és un desastre… només vam trobar 12 nacres vives de les més de 200 que quedaven 20 dies desprès del Gloria.» relata Patricia Prado, «com el 4 de març vam tornar a aquesta zona i tampoc vam veure nacres vives (però no les vam poder buscar intensivament fins ara) és tracta encara d’un efecte del temporal. Les que estaven vives al febrer van quedar tocades i van acabar morint. Total, població quasi extinta…».

Posteriorment van anar a la zona de la Torre de Sant Joan, on es pensava que hi havia poques nacres. Es tracta d’una zona amb influència d’aigua dolça, però que és important ja que hi han poques probabilitats de que entri la malaltia, el paràsit Haplosporidium que està acabant de forma fulminant amb aquesta espècie endèmica del Mediterrani. Allà van trobar una sorpresa: «vam comptabilitzar un total de 242 nacres amb densitats localment altes de 3.27 individus per 100 m2, i encara queda molta superfície per explorar» destaca la dra. Prado.

Setmana del 20 al 26 de juliol

Aquesta setmana s’ha dedicat a fer una cerca d’individus supervivents i potencialment resistents a la malaltia en la zona afectada per l’Haplosporidium (la Badia dels Alfacs) després de 3 anys d’exposició.

Les nacres trobades s’han traslladat a una zona segura en quant a fondària i probabilitat de col·lisió amb embarcacions. Amb aquestes, s’han rescatat un total de 351 nacres.

Col·laboració entre l’IRTA i FECDAS

L’IRTA i la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS) van signar un conveni de col·laboració el passat 9 de juliol, pel qual des de l’Institut recollim els 4.370€ de la campanya de mecenatge a Verkami “Ni una nacra menys” i ens comprometem a dedicar-los íntegrament a dur a terme una actuació científica i tècnica per a protegir individus supervivents, tant juvenils com adults, de nacres al delta de l’Ebre. La FECDAS i l’IRTA continuarem col·laborant per dur a terme de forma coordinada actuacions orientades a promoure, estudiar i desenvolupar activitats d’interès comú.