Desplegar menú lateral
16/06/2021

Apropem la recerca a la ciutadania gràcies a la Biennal Ciutat i Ciència 2021

Del 8 al 13 de juny es va celebrar a Barcelona la Biennal Ciutat i Ciència, una bona oportunitat perquè els nostres investigadors i investigadores compartissin la seva recerca amb la societat: divulgació en majúscules!

Tot i estar condicionada per la pandèmia, en especial quant als formats de les activitats, la Biennal va obtenir una excel·lent rebuda per part dels assistents, i de les més de 250 activitats que s’hi van celebrar n’ha quedat un repositori amb 60 vídeos d’alguns dels actes, que ja podeu trobar al web: Els vídeos de la Biennal Ciutat i Ciència 2021.

Trobades entre les escoles i les nostres #100tífiques

El 8 de juny al matí vam començar amb les anomenades àgores urbanes, uns espais d’aprenentatge i interacció on les investigadores de diferents centres de recerca van poder mostrar la seva feina a alumnes de 5è i 6è de primària.

La primera va ser una àgora urbana sobre recerca en COVID-19, que comptar amb la participació de diverses científiques, entre elles Júlia Vergara-Alert, que ha treballat amb aquest i d’altres agents infecciosos des dels laboratoris d’alta bioseguretat del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’IRTA.

Júlia Vergara-Alert mostra a un estudiant com portar un dels equips de protecció

El 9 de juny al matí va tenir lloc la segona trobada d’escoles i científiques, aquest cop sobre alimentació sostenible.

Amb melmelades i xips de pastanagues i pomes “lletges”, Marta Balsells va explicar als alumnes de l’escola Lluís Vives com treballem per millorar la conservació de la fruita des del programa de Postcollita. A través de la recerca i la innovació trobem nous usos per uns aliments que d’altra forma es llençarien, i així lluitem contra el malbaratament alimentari.

Marta Balsells va portar mostres d’alguns dels productes desenvolupats per un millor aprofitament de la fruita

Marta Terré, per la seva banda, va explicar al alumnes de l’escola SEAT el paper de les vaques als ecosistemes, i com des del programa de Producció de remugants fem recerca per minimitzar l’impacte ambiental de produir llet i carn.

Marta Terré comparteix els seus coneixements en la gestió del ramat boví

En aquests espais de trobada, les investigadores també van compartir la seva trajectòria i què els havia dut a ser científiques, i van respondre a les nombroses preguntes dels alumnes.

Tot plegat va emmarcar-se dins de la iniciativa #100tífiques del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), que vol donar visibilitat al talent investigador femení i contribuir a trencar estereotips de gènere sobre la ciència entre els joves.

Les àgores urbanesser una bona oportunitat per complementar les activitats de l’acte 100tífiques, que aquest any va haver de ser virtual a causa de la pandèmia.

Un debat sobre el microbioma

El 9 de juny va tenir lloc el debat “Microbioma de l’intestí i de la Terra”, que es va articular a través del diàleg entre dues personalitats científiques de referència sobre la microbiota de l’intestí i de la Terra: Marc Viñas (investigador del programa de Gestió integral de residus orgànics de l’IRTA) i el metge especialista en gastroenterologia i hepatologia de l’hospital Vall d’Hebron Francisco Guarner.

En aquestes converses obertes van poder revelar quins són els aspectes del microbioma que es relacionen entre si, la seva importància i quin vincle tenen amb l’alimentació.

Marc Viñas i Francisco Guarner van compartir els seus coneixements en microbiota intestinal i de la Terra

Microxerrades i tallers a la Festa de la Ciència

Diumenge 13 de juny es van concentrar la resta d’activitats amb participació de l’IRTA, en forma de xerrades i tallers.

En la demostració titulada “Salut humana i d’altres animals”, les investigadores Júlia Vergara-Alert i Núria Roca del programa de Sanitat animal van permetre als assistents descobrir com es duu a terme la recerca amb virus altament contagiosos (com ara el SARS-CoV-2), van mostrar les mesures i EPIs que els científics i les científiques han de portar al laboratori per evitar contagiar-se i alguns falsos mites al voltant de la pandèmia.

Júlia Vergara-Alert i Núria Roca treballen a diari amb agents infecciosos com el SARS-CoV-2

Amb el títol “La transformació química: El procés de compostatge dels fems”, Daniel Sabrià i Norbert Prat, del programa de Producció de remugants, van impartir un taller per explicar i mostrar com els fems es poden transformar en un producte d’alt valor biològic tant per fertilitzar els conreus com per al seu ús com a llit dels animals.

Maria Puig, del programa de Sanitat animal, va oferir la microxerrada “Biodiversitat: Un futur sense amfibis”, del programa de Sanitat animal, va fer una microxerrada sobre la importància de la biodiversitat per a la salut de tots, i concretament sobre la situació dels amfibis, els animals més amenaçats de la Terra, principalment per una malaltia provocada per uns fongs.

Una altra microxerrada va ser “Alimentació i salut: Desmuntant mites de la ramaderia”, a càrrec de Marta Terré i Anna Arís, del programa de Producció de remugants, van ajudar a compendre aspectes de la producció animal sovint poc coneguts, i falsos mites al voltant d’aquesta activitat, producte de l’allunyament del món rural.

Com ens afecta la desconnexió amb el món rural? És un dels temes tractats per la Marta Terré a la seva xerrada

Des de l’IRTA agraïm la feina als organitzadors d’aquest esdeveniment, que ens ofereix una bona finestra per apropar la nostra recerca a tot tipus de públics. Hi tornarem, i ens veurem les cares de nou!