Desplegar menú lateral
22/03/2019

L’IRTA crea la Taula Institucional de Tarragona per impulsar la R+D+i al territori

L’IRTA ha creat, el passat 21 de març, la Taula Institucional de Tarragona amb les principals Institucions tarragonines per tal d’impulsar i incrementar la interacció de l’IRTA com a palanca d’innovació agroalimentària.

Amb l’acte de constitució hem volgut apropar la recerca a les institucions del territori, per explicar-los què fa l’IRTA i, sobretot, per escoltar quines són les necessitats i poder orientar la nostra recerca en benefici del Territori, ha assenyalat el director general de l’IRTA, Josep Usall. L’IRTA vol fer una activitat orientada a donar resposta els reptes del sector agroalimentari i de la societat a Tarragona, aportant valor a l’esquema “del camp a la taula”.

L’IRTA disposa al Camp de Tarragona d’un dels seus centres més emblemàtics, Mas Bové, i que forma part del Campus URV-IRTA,  i d’una granja col·laboradora a Valls. Les principals àrees de treball s’adrecen en dues grans àrees, la Producció Vegetal i la Producció Animal, i de les que en podem destacar les principals línies de recerca aplicada en benefici del territori:

Área producció Vegetal:

  • Conservació i estudi de la biodiversitat (Ametller, Avellaner, Noguera, Olivera, Garrofer)
  • Millora genètica d’ametller / obtenció de noves varietats
  • Desenvolupament tecnològic de cultius de fruita seca i oli
  • Postcollita i aptitud / transformació industrial de la fruita seca i oli

Àrea producció animal

  • Millora de la sostenibilitat de l´alimentació en porcí i avicultura sota els requeriments del model Europeu (2002)
  • Assegurar la producció avícola i porcina amb un ús prudent d´antibiòtics
  • Millorar el benestar animal gràcies a una optimització de la composició de les dietes

Una de les necessitats que s’han posat en evidència és la de que la ciutadania pugui conèixer millor l’activitat que fa l’IRTA i per això posarem en marxa algunes accions de cara a que la ciutadania es pugui apropar als centres, ha assenyalat Usall.

Per exemple, una de les curiositats que es desconeixen és que la majoria de les varietats d’ametlles que es comercialitzen al món (i, per tant, les ametlles que es mengen), s’han originat al centre de Mas Bové, ha comentat Usall, així com el nostre assessorament en oli, no ja tan sols a nivell català, si no a nivell mundial.

D’altra banda, un dels punts que ja s’han acordat amb les Cambres de Comerç de Valls i Reus ha estat la de realitzar trobades amb les empreses per tal de cercar projectes d’interès, ha apuntat el director general de l’IRTA.

Les entitats i autoritats presents a la Taula han estat: el Delegat Territorial del Govern, els presidents de les Cambres de Comerç de Reus i Valls,  els alcaldes de Reus, Valls i Constantí, així com els directors del Serveis Territorials dels Departaments d’Empresa i Coneixement, Salut, Territori i sostenibilitat i d’Agricultura.

Tots els assistents han valorat la conveniència i la necessitat d’aquesta Taula per posar en comú els temes que més interessen i preocupen al territori.